Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundet tillsätter haverikommission efter kaosartat Stockholmsderby – AIK:s vd avgick efter matchen: ”Att ha kvar mig gynnar inte klubben”

Uppdaterad 31.05.2023 16:06.
Polisen springer på planen med sina hundar.
Bildtext Polisen var sysselsatt under söndagens Stockholsderby.
Bild: STELLA Pictures/Magnus Liljegren/All Over Press

Prestige och poäng stod på spel då de svenska fotbollsjättarna AIK och Djurgården drabbade samman på söndagen. Matchen urartade på slutet efter att Djurgården tagit ledningen med 1–0.

Söndagens Stockholmsderby Djurgården–AIK fick ett kaosartat slut. I den 82:a minuten gav mittbacken Marcus Danielson Djurgården ledningen med 1–0 och målet rörde upp känslorna på AIK-sektionen.

Då AIK i slutminuterna fick två spelare utvisade urartade det hela. AIK-klädda supportrar äntrade planen och från läktarplats kastades bangers och bengaler in.

Rasmus Schüller fäller Vincent Thill.
Bildtext Rasmus Schüller spelade 90 minuter på Djurgårdens mittfält.
Bild: STELLA Pictures/Magnus Liljegren/All Over Press

Matchen fick avbrytas och kunde återupptas först en timme senare. Det blev inga fler mål under de fem sista minuterna och därmed vann Djurgården derbyt med 1–0.

– Jag har varit med länge inom fotbollen men det här är några av de största skandalscenerna jag har upplevt. Det är tråkigt att man inte kan ta en förlust i ett derby, säger Djurgårdens klubbchef Bosse Andersson till SVT.

SVT rapporterar att det svenska fotbollsförbundet nu kommer att tillsätta en haverikommission. Matchdelgater, Svensk elitfotboll, berörda föreningar och polis bjuds in och uppgifter är att förebygga framtida våld.

AIK:s vd avgick

Storklubben AIK har fått en bedrövlig start på säsongen. Efter den färska förlusten skrivs saldot 1–3–6 och AIK ligger näst sist i serietabellen.

Andreas Brännström följer matchen vid sidan av planen.
Bildtext Tränaren Andreas Brännström tog över AIK i vintras.
Bild: STELLA Pictures/Magnus Liljegren/All Over Press

Under derbyt krävde AIK-anhängare, med sina ”Avgå Manuel”-banderoller, att klubbdirektören avgår. De fick som de ville.

Efter matchen kom beskedet att Manuel Lindberg sagt upp sig. Det blev bara ett drygt år på posten.

– Jag tar mitt ansvar som en del av situationen och har därför valt att kliva åt sidan. Att ha kvar mig som vd/klubbdirektör gynnar inte klubben just nu, säger Lindberg på AIK:s webbplats.

– I dag befinner sig klubben i en högst prekär situation och jag har stor respekt för Manuels beslut att avsluta sin anställning hos oss, säger AIK:s styrelseordförande Robert Falck.

Fredrik Söderberg tar omgående över som tillförordnad vd och klubbchef.

Tabelltoppen i allsvenskan
LagMatcherPoäng
1. Elfsborg1025
2. Malmö1025
3. Häcken1019
4. Djurgården1119

På söndagen spelades tre matcher i allsvenskan.

Elfsborg och Malmö gjorde upp i ett toppmöte som Elfsborg vann med 3–0. Segern innebar att Elfsborg passerade Malmö och tog ledningen i serietabellen.

Kalmar gick upp på sjätteplats efter att ha besegrat IFK Norrköping på hemmaplan.

Simon Skrabb, som gör sin andra säsong i Kalmar, spelade fram till 2–1-segermålet på stopptid. Den 28-årige anfallaren har startat samtliga tio matcher i år och har noterats för två mål och tre assist.

Resultat

Djurgården–AIK 1–0 (0–0)

Kalmar–IFK Norrköping 2–1 (0–0)

Elfsborg–Malmö 3–0 (2–0)

Artikeln har uppdaterats måndagen den 29 maj klockan 13.49 med uppgiften om att förbundet tillsätter en haverikommission.

Diskussion om artikeln