Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottniska företag investerar i rekordtakt – sätter sprätt på omkring tolv miljarder före årtiondets slut

Gruvföretaget Kelibers fabriksbygge i Karleby.
Bildtext Gruvföretaget Kelibers fabriksbygge i Karleby är en av många pågående storsatsningar.
Bild: Juha Kemppainen / Yle

I Österbotten och Mellersta Österbotten pågår en historiskt stor investeringsboom. Samtidigt plågas många branscher av svår brist på arbetskraft.

Enligt beräkningar från Österbottens handelskammare uppgår de rekordstora investeringarna till närmare tolv miljarder euro. Det handlar om satsningar som görs före det innevarande årtiondet är slut och som beräknas föra med sig tusentals nya arbetsplatser.

Merparten av investeringarna sker inom industrin och inom grön omställning, men också inom andra branscher ser framtiden ljus ut.

De största projekten i Österbotten är de fabriksetableringar som är aktuella inom batteriindustrin i Vasa och den fabriksatsning som väntas av Metsä Board i Kaskö. I Mellersta Österbotten hänger de största investeringarna ihop med Kelibers gruvdrift.

En hel del satsningar görs också på vätgasanläggningar, vindkraftsparker samt en rad hybridprojekt där olika energiproduktionsformer kombineras.

Sysselsättningsgraden i de österbottniska landskapen hör till landets topp, men istället plågas många branscher av arbetskraftsbristen. Enligt handelskammaren har svårigheterna att rekrytera personal blivit ett reellt hinder för tillväxt i ett flertal branscher i de österbottniska landskapen.

Den här texten är en översättning av artikeln Pohjalaisyritykset investoivat ennätystahtia – investoinnit ovat jopa 12 miljardia euroa vuosikymmenen loppuun mennessä skriven av Merja Siirilä, Yle Pohjanmaa. Översättning av Moa Mattfolk, Yle Österbotten.

Diskussion om artikeln