Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rasmus Schüller kan inte acceptera AIK-supportrarnas beteende i skandalmatchen: ”Det är oförlåtligt och respektlöst”

Uppdaterad 29.05.2023 19:31.
Mellakkapoliisit ottavat yhteen AIK-kannattajien kanssa.
Bild: TT / Lehtikuva

Gårdagens kaosartiga avslutning på Stockholmsderbyt i Allsvenskan mellan Djurgårdens IF och AIK upprör fotbollsfolket. Finlands landslagsspelare Rasmus Schüller som spelar i Djurgården upplevde tumultet som hotfullt och hoppas på repressalier.

Efter att DIF gick upp i ledningen i slutet av matchen urartade matchen på grund av AIK-supportrarnas beteende. Mittfältaren Rasmus Schüller spelade hela matchen, och han upplevde händelsen som hotfull trots att spelarna snabbt försvann ut i omklädningsrummen.

– Det var tragiska scener igen. Det här var tredje året jag spelade i detta Stockholmsderby, och varje gång blir det tumult och kaos på läktaren. Det är oförlåtligt att man börjar kasta in bengaler på plan och på andra personer på läktaren. De vill inget annat än bråka. Trots att det går dåligt för det egna laget måste man ha respekt för sporten och för spelet.

– Det blir hotfullt för alla som är i närheten av händelserna. Just då hinner man kanske inte så mycket reflektera över det, och vi var snabbt nere i omklädningsrummet, men visst är det hotfullt till 100 procent.

allsvenskan
Bildtext Supportrarna slängde in bengaler på fotbollsplanen.
Bild: STELLA Pictures/Magnus Liljegren/All Over Press

AIK:s usla säsongstart bidrar till övertrampen

AIK:s säsongsinledning har varit usel, och laget har samlat endast sex påoäng på de tio första matcherna. Schüller tror att det återspeglats i AIK-supportrarnas dåliga beteende.

– Just i går är det ju lätt att peka på orsaker då AIK är nere i en sportslig svacka och det har varit mycket frustration kring deras prestationer. Det hade vittrat ut information att om AIK ligger under så kommer supportrarna att avbryta matchen med sitt agerande.

– Det var dåligt av AIK-supportrarna. Så mycket borde man respektera sporten att man förstår att ibland vinner man och ibland förlorar man, det får man bara lov att godkänna.

Rasmus Schüller fäller Vincent Thill.
Bildtext Rasmus Schüller spelade på DIF:s mittfält.
Bild: STELLA Pictures/Magnus Liljegren/All Over Press

Kan få många följder

Efter gårdagens match har AIK-chefen Manuel Lindberg sagt upp sig. Lindberg hänvisade endast till att det inte gynnar klubben att ha honom kvar som klubbdirektör.

Det har också tillsatts en haverikommission, och justitieministern Gunnar Strömmer har kallat Svenska fotbollsförbundet till möte, rapporterar Aftonbladet. Schüller hoppas på att det blir någon form av bestraffning.

– Att AIK:s klubbdirektör väljer att avgå är ingen repressalie över det som hände i går, utan det är ganska långt ett sportsligt beslut. Något straff måste det utdelas för att markera att det är oacceptabelt.

– Det här var antagligen värre än det som hänt tidigare. Det sker egentligen bara i derbyt mellan Djurgården och AIK. Då vi spelade derby mot Hammarby för några veckor sedan var det också tryck från läktarna, men det gick inte över styr. Gårdagens match bjöd däremot inte på den stämning som man hoppas på. Det ska vara fotbollsfest då det är derby.