Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demokratin i Kambodja i kris

Från 2015
Uppdaterad 25.11.2015 18:34.
Blomsterfösäljare i Pnom Penh.
Bildtext Missnöjet med det styrande partiet CPP sprider sig i Kambodja
Bild: yle/song-hak ra

Den politiska krisen i Kambodja tillspetsas efter att oppositionsledaren Sam Rainsy inte vågade flyga hem den här veckan på grund av order om att han skall gripas vid sin hemkomst.

- Ibland känner jag mig otrygg men jag är inte rädd, trots att två parlamentsledamöter från vårt parti misshandlades brutalt förra månaden, på öppen gata utanför parlamentet. Något sådant har aldrig hänt förut, inte ens under de Röda Khmererna säger oppositionspolitikern och fyrfaldige parlamentsledamoten Kimsour Phirith.

Phirith som som är medlem i parlamentets lagutskott är också styrelsemedlem i Kambodjas största oppositionsparti det Nationella Räddningspartiet, CNRP, som länge har varit på kollisionskurs med det Kambodjanska folkpartiet, CPP, som har styrt landet i över trettio år.

Parlamentsledamot för Kambodjas Nationella Räddningsparti, CNRP
Bildtext Oppositionspolitikern Kimsour Pirith är inte rädd för sin egen säkerhet
Bild: yle/song-hak ra

"Ingen kommer att ställas till svars"

Tvisten har hettat upp på sistone vilket misshandeln av de två medlemmarna av parlamentet vittnar om.

Tre soldater i premiärminister Hun Sens livgarde tog på sig skulden för attacken i slutet av oktober, då oppositionspolitikerna revs ut ur sina bilar och misshandlades svårt. Kimsour Phirith hyser inga förhoppningar om att de som gav ordern om misshandeln kommer att ställas till svars.

- Alla vet att ordern om misshandeln kom från högsta ort och det är svårt att tro att den nuvarande regeringen skulle dra de skyldiga inför rätta klagar Phirith.

Precis som alla andra oppositionspolitiker har också han beordrats att stanna i huvudstaden för tillfället, dels för sin egen säkerhet och dels för att den politiska krisen har tillspetsats den här veckan.

Oppositionsledaren vågar inte återvända hem

I måndags måste den långvarige oppositionsledaren Sam Rainsy ställa in sitt flyg hem från Sydkorea då en domstol beordrade att han skulle gripas vid sin hemkomst. Orsaken var en gammal dom som de flesta trodde var glömd och begravd efter att Rainsy hade benådats av kung Norodom Sihamoni för något år sedan.

Kambodjansk oppositionspolitiker
Bildtext Oppositionsledaren Sam Rainsy har tvingats i ofrivillig exil för tredje gången i sin karriär
Bild: EPA

Dagen innan hade CPP fråntagit Rainsy hans parlamentariska immunitet och ställning som oppositionsledare.

Rainsy som nu plötsligt har tvingats i landsflykt för tredje gången i sin karriär, anklagar regeringen och särskilt Hun Sen för att ha utfört on konstitutionell statskupp i ett försökt att skapa en enpartistat.

Även FN har uttryckt sin oro och uppmanat till en dialog mellan parterna.

Ett omstritt fuskval år 2013 då många ansåg att oppositionen vann valet, samt färska opinionsmätningar tyder på att oppositionen har vind i seglen.

Hun Sen, världens långvarigaste premiärminister, ser däremot ut att gå mot sin värsta valförlust på trettio år i det planerade parlamentsvalet om två år.

Världens långvarigaste premiärminister
Bildtext Världens långvarigaste premiärminister Hun Sen anklagas för konstitutionell statskupp
Bild: EPA

"Styrs av familj inte av parti"

CNRP har nu 55 platser i parlamentet mot 68 för CPP som före valet år 2013 hade 90 platser i parlamentet.

Det är risken för en brakförlust som gör att Hun Sen tyr sig till våld och juridiska påtryckningar, tror oppositionspolitikern Kimsour Phirith.

- Just nu styrs Kambodja inte av ett parti utan av en familj, Hun Sens familj. Ju mer han känner sig hotad desto mer desperat blir han och risken är att han tyr sig till våld för att skapa ett enpartistyre.

Kambodja styrs inte av ett parti utan av en familj

Kimsour Pirith

Det är endast vår kamp och omvärldens stöd som kan stoppa honom, varnar parlamentsledamoten Khimsour Phirith.

Oppositionen anklagar Hun Sen och hans stormrika förtrodda för omfattande korruption och maktfullkomlighet.

Hun Sens egna familjemedlemmar sitter på höga poster i administrationen och armén, och det styrande partiet har i år drivit igenom en rad lagar som är riktade mot oppositionen och kritiska medborgarorganisationer.

Nu planerar man dessutom lagar som skulle reglera allt mer stridslystna fackföreningar inom den viktiga textilindustrin.

Krav på förändring i varje vrå i landet

En del av hans egna partimedlemmar och poliser och soldater som förr stödde Hun Sen börjar få nog av vanstyret, säger Kimsour Phirith.

- De flesta mänskor tycker inte om Sam Rainsy eller CRNP men de kräver förändring. De tycker ännu mindre om CPP och just nu har förändringens vindar nått varje vrå i Kambodja. Jag hoppas och tror att valet i Burma också påverkar Kambodja, säger Kimsour Phirith.

Kambodjanerna har noga följt med valen i Indien, Sri Lanka och Burma, där oppositionen vann dels tack vare stort stöd från unga väljare.

- Det var unga väljare som ville ha förändring till stånd. De behöver jobb och bättre lön och jag kallar detta häpnandsväckande fenomen för den asiatiska monsunen. Demokratins monsun från Indien till Sri Lanka till Burma och från Burma till Kambodja, säger Khimsour Phirith som förr var kirurg innan han gick över till politik. Sina veckolsut tillägnar han åt fattiga på landsbygden som inte har råd med läkare eller hälsovård.

Hun Sen är den enda premiärministern som de flesta har upplevt

Över 70 procent av kambodjanerna är under trettio år och de verkar ha tröttnat på den enda premiärministern som de har levt under. Hun Sen inledde sin politiska bana som militärkommendör för de ökända Röda Khmererna på 1970-talet innan han hoppade över till invaderande vietnameser i början av 1980-talet.

I slutet av 1980-talet blev Hun Sen världens yngsta premiärministern och han har styrt Kambodja med allt hårdade grepp sedan dess.

Regeringen försvarar sitt styre med den relativa stabilitet och ekonomiska tillväxt som har uppnåtts, men oppositionen klagar över att det har skett på folkets och naturens bekostnad.

Skövling av naturen underlättas av korruption

Tropiska regnskogar huggs ner olagligt, turismen har byggts ut utan kontroll och landet lider av överfiske och minskade fångster dels på grund av korruption och av att lagar inte övervakas eller efterföljs.

Virke på Koh Rong
Bildtext Illegalt virke på kajen på ön Koh Rong
Bild: yle/song-hak ra

Hun Sen och affärsmän nära honom har skott sig på arbetarnas bekostnad inom textil- och turismindustrin. De unga som följer med nyheter via sociala medier har märkt allt detta och det är därför som de stöder oss, säger Kimsour Pirith..

- Jo, BNP har ökat med sju procent per år, det vill säga bland de högsta i Asien, men vi måste fråga till vilket pris. Har tillväxten fördelats jämnt och hur är det med jämlikhet? De fattiga har ju förblivit fattiga och arbetarna får inte tillräckligt betalt så att de kan leva på sin lön, hur de än protesterar, säger Pirith.

Fiskeflotta i Kambodja
Bildtext Kambodja lider av överfiske och av att lagar inte efterföljs
Bild: yle/song-hak ra

Tror på valseger

- Vi förstör våra skogar och korruptionen är ett av våra största problem eftersom de som borde bekämpa den själva är korrupta klagar Khimsour Phirit. Han är säker på oppositionens seger i nästa val förutsatt att det blir fritt och rättvist.

Därför tänker oppositionen avhålla sig från våldsamma protester så länge som möjligt för att regeringen inte ska få en ursäkt att skjuta upp valet.

- Ja, jag tror att vi kommer att stöta på många hinder om vi vinner, men jag hoppas att många inom det styrande partiet också vill förändras och är redo att samarbeta med oss. Att ta oss i handen och arbeta fredligt med oss, säger oppositionspolitikern Khimsour Pirith i Pnom Penh.