Måndagens granskning av Rävsundsbron gav inte orsak till fler åtgärder – brons allt sämre skick oroar den tunga industrin i Pargas
Det behövs inga nya åtgärder utöver de sänkta hastighetsbegränsningarna för att trygga Rävsundsbron i nuläget. Det konstaterar myndigheterna som granskade bron under måndagen.
Förra veckan meddelade myndigheterna att den drygt 50 år gamla bron nu är i ett så dåligt skick att hastigheten på bron måste sänkas ytterligare, till 30 kilometer i timmen.
Bron är den enda fasta förbindelsen från och till Pargas, och står på kommungränsen mellan S:t Karins och Pargas.
– Vi granskade bron på måndagen och hittade inga nya strukturella skador på bron. Så det var i sig positivt i det här läget, säger broingenjör Ari Salo vid NTM-centralen.
Nya hastighetsbegränsningen gav önskad effekt
Enligt Salo har den nya hastighetsbegränsningen haft önskad effekt. Myndigheterna hittade inga nya problem i bron, alltså något som myndigheterna inte skulle ha varit medvetna om sedan tidigare, säger Salo.
– Enligt de uppgifter som vi har nu behöver vi inte införa flera begränsningar på bron.
Ett problem är att bron är gammal och hårt belastad. Myndigheterna använder en viss sorts teknologi för att övervaka skicket på bron, och det var den utrustningen som larmade för en tid sedan, säger Salo.
– Vissa mätningsvärden har stigit under den senaste tiden. Vi ville se till att det inte kommer ytterligare skador på bron.
Nu kommer myndigheterna att montera fler mätinstrument på bron för att övervaka läget.
Den nya bron ska stå klar 2025. Håller Rävsundsbron ännu i två år?
– Ja, det är tanken. Därför gör vi de här insatserna, så att den ska hålla i två år, säger Salo.
Nordkalk: Bron är nödvändig för oss
Rävsundsbron är livsviktig för den tunga industrin i Pargas. Beskedet om brons skick är bekymrande, säger Mikael Furu, som är affärsområdeschef för bränd kalk vid Nordkalk i Pargas.
– Den är nödvändig för oss så vi är mycket oroliga, säger Furu.
Så gott som alla av Nordkalks kunder finns bakom bron.
– Vi behöver bron för att driva vår verksamhet.
Att hastigheten nu har sänkts till 30 kilometer i timmen påverkar inte bolaget. Men märkbara viktbegränsningar på bron skulle vara problematiska för Nordkalk. Det skulle betyda fler körningar och ökade kostnader, konstaterar Furu.
– Det blir dyrare då lastbilen måste köra samma sträcka men med en mindre last. Samtidigt påverkar det också miljön.
NTM-centralen understryker nu vikten av att bilister följer hastighetsbegränsningen på 30 kilometer i timmen och att transportföretagen ser till att de inte kör med för tung last över bron.
– Vi har redan diskuterat frågan med våra transportföretag. Det är ytterst viktigt att man endast lastar det man får lasta. Det andra som vi poängterar är att man kör enligt den nya hastighetsbegränsningen. Det är i allas intresse att bron håller, säger Furu.