Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vattenskada i Borgå gymnasium – flera klassrum avspärrade

Borgå gymnasium.
Bildtext Borgå gymnasiums huvudbyggnad är från 1850. Vattenskadan har skett i den ändan av byggnaden som syns till vänster i bilden, den västra korridoren.
Bild: Anni Jonasson / Yle

Rektor Monica Johansson upptäckte på torsdag morgon (25.5) att det låg vatten på golvet i den västra korridoren av Borgå gymnasiums huvudbyggnad. Det är ännu oklart hur illa läget är.

– Jag märkte först att det låg vatten på golvet i lilla aulan, och upptäckte sedan att det strömmade in från ett av rummen intill, berättar rektor Monica Johansson.

Hon säger att hon snabbt lyckades kalla på yrkesfolk som kunde stänga av vattnet, men det spred sig till åtminstone studiehandledarens rum, ett klassrum och i det som kallas lilla aulan.

Enligt lokalitetsdirektör Mikko Silvast var det en fog på en vattenpost som gett vika. Vatten hann sprida sig på ett 100 kvadratmeter stort område på första våningen.

– Det måste ha varit ett större rör, så pass mycket vatten hann rinna ut. Tur att det inte hände på ett veckoslut för då hade nog hela nedre våningen blivit blöt, säger Johansson.

En kvinna sitter bakom ett skrivbord med mycket papper på.
Bildtext Rektor Monica Johansson var den som upptäckte vattenläckan.
Bild: Yle / Mira Bäck

Vattnet har sugits upp och städats bort, som bäst är flera maskiner i gång i utrymmena på första våningen för att torka upp det som golv och väggar hann dra i sig.

Fuktkartläggning ska göra

Det är ännu oklart hur illa läget egentligen är. I slutet av veckan ska en fuktkartläggning göras.

– Alla sex klassrum i västra korridoren är ur bruk, så det är ganska många. Jag har fått placera om alla, säger rektor Johansson.

Gammal skolbyggnad renoveras och är intäckt i plast.
Bildtext Så sent som i höstas genomgick Borgå gymnasium en fasadrenovering. Arkivbild.
Bild: Leo Gammals / Yle

Till all lycka är abiturienterna inte kvar i skolan mera den här tiden på året, för i så fall skulle det inte finnas plats för alla. Men det är provvecka på gång och de studerande kan inte förväntas skriva prov intill fläktarna som för oväsen.

– Vi använder också några rum som inte vanligtvis används som klassrum. Det går den här sista veckan på skolåret, säger Johansson.

Vårfest och studentdimission kan ordnas som planerat på lördag.

Diskussion om artikeln