Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finska danssporten lämnar könsrestriktioner bakom sig – blir internationell föregångare

Uppdaterad 01.06.2023 14:39.
Ett par som dansar rumba. Följaren är iklädd en röd klänning, med håret stramt uppsatt i en knut, och böjer med ansiktet bort från kameran. Ledaren är iklädd kostym.
Bildtext Till standarddanserna hör långsam vals, tango, wienervals, foxtrot och quickstep, medan latinamerikansk dans består av cha cha, samba, rumba, jive och paso doble.
Bild: sportpoint / Alamy/All Over Press

Par som tävlar i standarddans och latinamerikansk dans behöver inte längre vara av två olika kön. Det bestämde danssportförbundet Suomen tanssiurheiluliitto på sitt vårmöte i lördags.

Standarddansen och den latinamerikanska dansen i Finland har genomgått en historisk förändring: nu kan vem som helst bilda tävlingspar oberoende av könsidentitet.

Danssportförbundet Suomen tanssiurheiluliitto (STUL) klubbade genom regelförändringen på deras vårmöte 27.5.

I samma veva ändrades termerna för dansarnas roller inom paret. I fortsättningen kommer de att kallas förare och följare (fin. viejä ja seuraaja). Paret får sinsemellan bestämma vem som har vilken roll.

Förändringen ska leda till mer jämlikhet inom danssporten, i och med att alla dansare får delta oberoende av parval eller könsidentitet. Rock'n'swing-danser har erbjudit denna möjlighet i många år, och STUL menar att det är hög tid för också standarddansen och latinamerikanska dansen att hänga med i nutidens svängar.

Leena Liusvaara, ordförande för STUL, påpekar att förändringen också ger bättre förutsättningar för unga dansare.

”Det ger många unga dansarflickor chansen att bilda par och tävla i andra grenar än bara solodans” säger Liusvaara i ett pressmeddelande.

Hon medger att tävlingsreglerna och kostymkraven ännu kan utvecklas, men tycker att huvudsaken är att förbundets traditionella pardanser följer samma riktlinjer: att det finns en förare och en följare.

Regelförändringen gäller bara i Finland

Förändringen gäller alla tävlingar, serienivåer och klasspecifika tävlingar som ordnas under STUL.

Ännu är det inte möjligt att delta med ett samkönat par i internationella tävlingar. Takföreningen World dancesport federation (WDSF) behandlade ett liknande förändringsförslag innan coronapandemin, men det godkändes inte.

Finland är med andra ord en internationell föregångare i denna fråga.