Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lettland firade nationell helgdag med sina ishockeyhjältar – se bilderna från folkfesten

Uppdaterad 31.05.2023 16:05.
Latviassa juhlittiin MM-pronssia - Spela upp på Arenan

Aldrig har väl en bronsmedalj i ett ishockey-VM betytt så mycket som det gjorde för Lettland i årets ishockey-VM. Dagens efter att Lettland säkrat sin första medalj någonsin i ett ishockey-VM var det dags för den stora folkfesten i Riga.

För att så många som möjligt skulle kunna fira den historiska medaljen röstade det lettiska parlamentet för en ledig måndag. Det politiska motståndet var obefintligt då parlamentet godkände helgdagen med rösterna 52–0. Och det lettiska folket svarade med att mangrant ta sig till folkfesten för att fira.

folkfest i riga
Bildtext Backen Kristians Rubins firar framför människohavet.
Bild: EPA-EFE

Hockeyfebern i Lettland steg till oanade höjder under VM. Lettland som var arrangör tillsammans med Finland levererade den första sensationen i kvartsfinalen i Riga genom att slå ut Sverige. I semifinalen i Tammerfors pinade man länge de blivande världsmästarna Kanada, men förlorade till slut. I bronsmatchen samlade sig Lettland till en 4–3-förlängningsseger över USA, och medaljen var ett faktum.

folkfest i riga
Bildtext Lettland firade förlängt veckoslut i karnevalstämningar.
Bild: EPA-EFE

Lettland har spelat i A-VM oavbrutet sedan år 1997. Före årets VM hade Lettland som bäst placerat sig sjua, vid tre olika tillfällen.

folkfest i riga
Bildtext Målvakten Arturs Silovs hörde till lagets bärande krafter.
Bild: EPA-EFE
folkfest i riga
Bildtext Laget hyllades vid frihetsmonumentet.
Bild: EPA-EFE
folkfest i Riga
Bildtext Minst 30 000 människor firade på gatorna i Riga.
Bild: EPA-EFE