Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Historikern Garton Ash: Ryssland måste förlora för att imperiet slutgiltigt ska falla

Uppdaterad 10.06.2023 08:16.
Timothy Garton Ash.
Bildtext Timothy Garton Ash deltog på Lennart Meri-konferensen i Tallinn 2023. Konferensen hör till Europas viktigaste årligen återkommande säkerhetspolitiska evenemang.
Bild: Arno Mikkor / ICDS

Vi får inte låta Vladimir Putin döda personer som Aleksej Navalnyj och Vladimir Kara-Murza i fängelset, de är viktiga när imperiet faller. Det säger Timothy Garton Ash i en intervju för Svenska Yle.

– Förr eller senare måste Ryssland gå igenom en lång och svår process för att bli ett normalt land.

Det säger Timothy Garton Ash, historiker och professor i Europastudier vid Oxford University i en exklusiv intervju för Svenska Yle.

– Det jobbet kan bara ryssarna själva göra.

Rysslands president Vladimir Putin har vänt Frankrikes president Emmanuel Macron ryggen och avståndet är stort när de lämnar presskonferensen i Kreml den 7 februari 2022.
Bildtext President Putin har vänt Europa ryggen. Bilden med Putin och president Macron är tagen efter en presskonferens i Kreml den 7 februari 2022, alltså drygt två veckor innan Putin attackerade Ukraina. Macron har flera gånger uttryckt att Europa måste erbjuda Putin en möjlighet att ”rädda ansiktet”. Enligt Garton Ash är det en vilseledd attityd. Macron har också föreslagit att Ukraina ger upp en del av sin suveränitet för Putins skull.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

– Därför är det viktigt att vi inte låter personer som Aleksej Navalnyj och Vladimir Kara-Murza tyna bort i fängelse - de är män som en dag kan rädda Ryssland, menar Garton Ash.

Det är inte säkert att det är just de här männen som kommer att bli framtidens ledare, men deras kunskaper och erfarenheter är viktiga.

De kan inspirera personer som idag är okända för oss, men som kommer att ta på sig rollen att rädda Ryssland från imperiets förbannelse. När Vladimir Putin faller måste rätt människor vara på rätt plats.

Herr president, du kan inte längre tillåtas hämnas på Aleksej Navalnyj och Vladimir Kara-Murza bara för att de är dina mest kända motståndare - du måste sluta vilja att de ska dö

Timothy Garton Ash, Bernard Guetta, Ezio Mauro och Adam Michnik i ett öppet brev i The Guardian
Aleksej Navalnyj deltar i rättegångsförhör i Moskva per videolänk från sin straffkoloni.
Bildtext Aleksej Navalnyj deltar i rättegångsförhör i Moskva per videolänk från sin straffkoloni den 31 maj 2023.
Bild: EPA-EFE
Vladimir Kara-Murza i rätten.
Bildtext Vladimir Kara-Murza dömdes den 17 april till 25 års fängelse.
Bild: Moskovan tuomioistuimen lehdistöpalvelu / EPA

Under våren har det talats mycket om att Ukraina förbereder en militär våroffensiv mot ryska trupper på ukrainsk mark.

Offensiven har i veckan inletts på flera frontstycken.

– Den här offensiven kommer att ha stor betydelse för krigets utgång, säger Garton Ash. Ukrainas offensiv kan vara början på ett stort militärt nederlag för Putin.

Den kan vara katalysatorn som sätter igång slutet på det sönderfall av det ryska imperiet som vi har sett de senaste 50 åren.

– Vi borde alla ha en känsla av att det här kriget är ett avgörande ögonblick i historien. Att inte alla ens i Finland upplever det så är bekymrande.

Garton Ash är orolig för att till och med många toppolitiker i Europa fortfarande talar om att Vladimir Putin inte får trängas in i ett hörn. Han anser att vi borde tänka helt tvärtom, vilket till exempel USA verkar göra.

– Kriget kommer fortfarande att pågå länge, men när Ryssland till slut kastas ut ur Ukraina är det förnedrande för Putin. De som säger att vi kan vinna men ändå skona Putin från förnedring förstår sig inte på Ryssland.

På det sättet sällar sig Garton Ash till det läger som avfärdar alla fredsförhandlingar inom en ganska lång framtid.

När Ryssland kastas ut ur Ukraina är det förnedrande för Putin ... de som säger att vi kan skona Putin från förnedring förstår sig inte på Ryssland

Timothy Garton Ash

– I Finland vet ni mycket väl att Ryssland i sekler alltid har varit ett imperium. Det finns en förbannelse över imperium och det folk som har lidit mest av det ryska imperiet är det ryska folket.

Det är alltså, enligt Garton Ash, i det ryska folkets intresse att Ryssland förlorar kriget på ett djupt plan som tvingar folket till att se sig i spegeln.

Venäläiset kokoontuvat juhlimaan seremonian jälkeen, jossa allekirjoitettiin sopimuksia uusien alueiden liittämisestä Venäjään Punaiselle torille Moskovassa 30.9.2022.
Bildtext Ryssar firar att Vladimir Putin den 30 september 2022 formellt deklarerade att vissa delar av Ukraina nu tillhör Ryssland.
Bild: EPA-EFE

Han ser ännu inte tecken på att majoriteten av ryssarna skulle inse att imperiet håller på att falla. Det är i sig ett argument för att vi i väst måste värna om de ryssar som vet vad det betyder att leva i en liberal demokrati.

– När vi britter måste ge upp vårt imperium hade vi en ö att återvända till, och en uråldrig nationalstat. Ryssland har inga naturliga gränser att dra sig tillbaka till eller historiska institutioner att bygga en vanlig nationalstat på.

Läs Timothy Garton Ashs öppna brev i the Guardian om varför vi inte får överge Rysslands oppositionspolitiker.

– Ryssland har däremot inga naturliga gränser att dra sig tillbaka till och inga historiska institutioner att bygga en vanlig nationalstat på. Det blir oerhört svårt, och de behöver Europas hjälp för att klara det.

Det vi i Europa kan göra handlar uttryckligen om de externa omständigheterna. Vi kan och skall inte försöka påverka utvecklingen inne i Ryssland direkt.

Enligt Garton Ash bär vi i väst ett stort ansvar för att Putin anföll Ukraina. Han jämför tiden efter Rysslands krig i Georgien 2008 med 1930-talet och den undfallenhetspolitik som slutade i andra världskriget.

– Det är ett misstag som hela västvärlden är skyldigt till, men ingen är mer skyldig än Tyskland. Historikerna i Tyskland måste börja analysera vad som gick fel och varför.

Nu hoppas han att speciellt ungdomen inser att vi måste kämpa för ett starkt och enat Europa, inklusive Östeuropa och Balkan.

Tid för generation 2022 att stiga fram

– Viktiga händelser i vår ungdom motiverar oss för resten av livet. De unga år 1914 upplevde första världskriget, 1939-orna andra världskriget, sedan hade vi 68-orna och 89-orna. Jag hoppas att vi får en generation 2022.

Garton Ash säger att de ovannämnda generationerna har gjort stora insatser för livet i Europa och globalt. Han har också en stark åsikt om vad generation 2022 borde göra.

– En ordentlig utvidgning av Nato och EU österut skulle stärka Europa enormt. Det inkluderar västra Balkan, Ukraina, Moldavien och Georgien. Dels ekonomiskt, men det skulle också visa Ryssland var vi står.

Och Kina att de har mer att förlora än vinna på ett krig mot Taiwan.

Vi lever i en post-västerländsk värld

– Nu, i början av det 21sta århundradet, lever vi alltmer i en post-västerländsk värld, säger Garton Ash. För första gången på över 200 år är det inte västvärlden som sätter agendan i internationell politik.

Därför är det viktigt för Europa att Ryssland till slut vänder sig mot väst och bryter sitt beroende av Kina.

Nu, i början av det 21sta århundradet, lever vi alltmer i en post-västerländsk värld - för första gången på över 200 år är det inte västvärlden som sätter agendan i internationell politik

Timothy Garton Ash