Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

En man använder en rulltrappa.
Bildtext I Nyland finns flest lediga jobb men samtidigt flest långtidsarbetslösa.
Bild: Iiris Mattson / Yle

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Nylands kollaps: Flest lediga jobb, men flest långtidsarbetslösa

Långtidsarbetslöshet har varit sällsynt i Nyland, men nu utgör den ett massivt arbetsmarknadsproblem, visar Arbets- och näringsministeriets färska analys.

I Nyland bor en tredjedel av landets befolkning. Samtidigt finns här nästan hälften av alla som varit arbetslösa i över fem år.

Det beror bland annat dels på efterdyningar av coronapandemin, dels på urbaniseringen och på att en stor andel arbetslösa har ett annat modersmål än finska eller svenska.

Lösningen är att bättre matcha arbetsplatserna i Nyland, säger understatssekreterare Elina Pylkkänen vid Arbets- och näringsministeriet.

Intresse för utbytesstudier tilltar igen

Efter en svacka under coronapandemin är det nu allt fler studerande som väljer att åka på utbyte eller göra arbetspraktik utomlands igen.

Enligt Utbildningsstyrelsens statistikbyrå var antalet finländska utbytesstuderande under det gångna året 11 580, vilket är nästan dubbelt så många som år 2021.

En av dem är Marie Krogius, som gör arbetspraktik i Bryssel.

– Det lönar sig att söka sig utomlands om man ens är lite intresserad. Allt som känns jobbigt och konstigt brukar fixa sig, säger Krogius.

Bygget av bildningscampus i Smedsby ligger på is – både rektor och föräldrar vill se framsteg

Korsholms högstadium har i flera år dragits med dålig inomhusluft, och utrymme efter utrymme har sanerats i väntan på det nybygge som kommunen fattat beslut om.

Ett stort bildningscampus i Smedsby skulle samla 1 500 elever och vuxna över språkgränserna från förskola till årskurs nio.

Men byggarbetet står stilla efter att ett besvär lämnades in av byggbolaget YIT mot valet av entreprenör.

– Det kan kännas som att vi lever i ett vakuum. Vi får inga besked, vi väntar bara i nuläget, säger rektor Pia Blomqvist.

Föräldern Jenny Nygård har barn i Smedsby-Böle skola som också skulle ingå i det nya bildningscampuset, och hon undrar vad kommunen tänker göra nu.

– Kommunen har en möjlighet att ge barnen en trygg skoldag oavsett om ett besvär lämnas in eller inte, säger Nygård.

Försök med färre körfiler på Esplanaden i Helsingfors får kritik

Vid rederiet Viking Line är man bekymrad över situationen med färre körfiler på Norra och Södra Esplanaden i Helsingfors.

– Vi får respons från kunderna om att det är besvärligt att ta sig till och från Skatudden med bil, säger Viking Lines kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

På Norra Esplanaden pågår ett försök med uteserveringar på en körfil, medan en körfil på Södra Esplanaden blir cykelväg. Försöket ska utvärderas på hösten.

– Sommaren är högsäsong för oss och vi ökar antalet avgångar. Vi vet också att passagerarvolymen är som störst under sommaren. Det är med fjärilar i magen vi väntar på högsäsongen med tanke på trafiksituationen, säger Boijer-Svahnström.

Nya nattliga attacker mot Kiev

Från Ukrainas huvudstad Kiev rapporteras om nattliga attacker igen.

Med nattens attack medräknad har Ryssland utfört 17 drönar- och robotattacker mot Kiev under maj månad.

Under natten har flyglarm ljudit också på andra håll i mellersta och norra Ukraina.

Du kan följa vår rapportering om kriget i Ukraina här.

Vädret

Ett regnskurområde över vårt land förskjuts småningom österut. Ett nytt nederbördsområde når landets västra och norra delar i natt.

I landets södra och mellersta delar är det halvklart till mulet och på många håll regn eller regnskurar. På dagen ännu någon regnskur i landets östra del, annars uppehåll och i kväll delvis uppklarnande.

Landets norra del får växlande molnighet Växlande molnighet och någon regnskur närmast i Kajanaland, i nordöstra Österbotten och norra Lappland. Från i kväll västerifrån ökad molnighet och i natt på många håll regn.

Dagens högsta temperatur är 12-17 grader, i norr 11-15 grader. Varmast är det i sydväst.