Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Den finländska drömfinalen blir inte av – Vegas slog knock på Dallas: ”Vi vet när det gäller att ge järnet”

Uppdaterad 30.05.2023 07:57.
Vegas krossade Dallas och avancerade till final - Spela upp på Arenan

Hit men inte längre. Dallas hade vunnit två matcher i rad i konferensfinalserien mot Vegas, men i den sjätte kampen var det bara ett lag på planen. Vegas besegrade Dallas med 6–0 på bortaplan och gick till final med 4–2 i matcher.

Matchen var över innan den hade hunnit komma i gång på allvar. Efter 14 minuter stod den redan 0–3 och Dallas återhämtade sig aldrig från den manglingen.

– Jag är besviken å hela lagets vägnar över det sätt som vi avslutade säsongen på. Vegas spelade på en annan nivå, säger Dallas huvudtränare Pete DeBoer.

Svensken William Karlsson var matchens offensiva profil med saldot 2+1. Målvakten Adin Hill räddade 23 skott och höll nollan för andra gången i serien.

– Vi fick en bra start. Vi vet när det gäller att ge järnet och bara spela ishockey. Vi måste vinna fyra matcher till men det har varit en fantastisk resa så här långt, säger Karlsson.

Vegas tränare Bruce Cassidy poängterade att Vegas stod sin bästa insats i serien i match sex. Han var imponerad över hur hans lag orkade jobba i tre perioder.

– Vi ville absolut inte släppa in motståndarna i matchen efter den fina inledningen. Det var budskapet efter att vi gått upp i en 3–0-ledning, säger han.

Ny Stanley Cup-mästare i år

Finländska ishockeyvänner hade drömt om en finalserie mellan Dallas och Florida men det gick inte vägen för Stars blåvita kvintett: Miro Heiskanen, Roope Hintz, Esa Lindell, Joel Kiviranta och Jani Hakanpää. Stars stjärnback Heiskanen hade en tung kväll. Han noterades för matchens sämsta plusminus: -3.

Besvikna spelare på Dallas bänk.
Bildtext Besvikna miner i Dallas bås då verkligheten kom ikapp.
Bild: Jerome Miron-USA TODAY Sports

Finalserien mellan Vegas och Florida inleds natten till söndag finsk tid.

Varken Vegas eller Florida har vunnit Stanley Cup. Golden Knights gick till final 2018 under klubbens första NHL-säsong men förlorade mot Washington.

– Det där första året var som en virvelvind och vi började kanske ta saker och ting för givna efter det, säger William Karlsson som i likhet med Jonathan Marchessault och Reilly Smith spelat i Vegas samtliga 83 playoffsmatcher.

– Det har varit vårt mål sen det där första året att spela i finalserien igen. Vår bästa match är först i antågande. Det är den inställningen vi måste ha, säger Marchessault.

Vegas har inga finländska spelare i truppen, men Florida har tre: Aleksander Barkov, Anton Lundell och Eetu Luostarinen. Dessutom fungerar Tuomo Ruutu som assisterande tränare.

Panthers nådde sin enda finalserie 1996 men föll då mot Colorado.

Yle sänder samtliga matcher i finalserien. Mattias Simonsen och Anders Nordenswan kommenterar matcherna på svenska.

Videobilder: Viaplay

Artikeln uppdaterad klockan 7.57 med spelar- och tränarkommentarer.

Källor: AP och AFP

NHL-slutspelet

Dallas – Vegas 0–6
Joel Kiviranta DAL 0+0, -2, 13.40
Miro Heiskanen DAL 0+0, -3, 25.38
Roopen Hintz DAL 0+0, -1, 15.41
Jani Hakanpää DAL 0+0, +/- 0, 19.13
Esa Lindell DAL 0+0, -2, 17.51

Vegas vann konferensfinalserien med 4–2 i matcher.

Finalseriens tidtabell

4 juni kl. 03.00 Vegas – Florida
6 juni kl. 03.00 Vegas – Florida
9 juni kl. 03.00 Florida – Vegas
11 juni kl. 03.00 Florida – Vegas
14 juni kl. 03.00 Vegas – Florida*
17 juni kl. 03.00 Florida – Vegas*
20 juni kl. 03.00 – Vegas – Florida*
*vid behov

Fyra segrar krävs för att vinna Stanley Cup.