Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SFP:s Adlercreutz: Klimatstriden i Ständerhuset är inte förbi

Uppdaterad 30.05.2023 16:11.
Anders Adlercreutz.
Bildtext Anders Adlercreutz, ordförande för Svenska riksdagsgruppen, håller fast vid att SFP inte är splittrat som förhandlingsgrupp i Ständerhuset.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Stämningen i Ständerhuset väcker en del oro inför samarbete regeringsperioden ut. ”I det här skedet skulle det vara viktigt att man kan arbeta tillsammans, förstå vilka frågor som är svåra för varandra, och vilja hitta en samsyn”, säger Anders Adlercreutz.

Helgens rubriker om SFP:s roll i Ständerhuset fortsatte med fler sådana rubriker på måndag. Svensk Ungdoms ordförande Julia Ståhle meddelade att hon lämnar förhandlingarna, riksdagsledamot Eva Biaudet uppgav för Demokraatti att hon försökt byta ut sin plats vid förhandlingsbordet om invandringsfrågor.

Anders Adlercreutz som är ordförande för Svenska riksdagsgruppen håller fast vid att SFP är enat som förhandlingsgrupp och har en gemensam syn på läget.

Förhandlingarna i sig beskriver han ändå som fortsatt svåra.

– Vi har hemskt få papper som är färdiga. Vi har visserligen gått igenom ekonomins ramar men det kommer många svåra frågor ännu, skatter bland annat. Klimatpappret är inte klart, miljöpappret är inte klart, social- och hälsovårdsbordet är inte klart, så nog återstår här en hel del.

Han har svårt att se att förhandlingarna är klara förrän till midsommar.

Kommer det fler frågor som är svåra för uttryckligen SFP, i likhet med invandringen?

– Det kan jag nog tänka mig, till exempel klimatfrågan. Det som godkändes förra veckan var bara några punkter och principer. Men klimatpolitiken måste vara trovärdig som helhet.

Petteri Orpo har sagt att förhandlingarna enats om att Finland håller fast vid målet om klimatneutralitet till 2035 och inte river upp klimatlagen för att ändra på det. Riikka Purra håller fast vid att hon tycker det är dum politik, att målet inte kommer att nås och att klimatpolitiken ska bli mer pragmatisk.

Enligt Adlercreutz är klimatstriden i Ständerhuset alltså inte förbi: han tror åtgärderna för att nå målet blir utmanande att komma överens om.

– Vi har som tröskelfråga att vi måste gå mot det här målet med konkreta åtgärder, det måste vara trovärdigt, säger Adlercreutz.

Grälandet i Ständerhuset väcker oro

Regeringsförhandlarna är inne på sin femte vecka i Ständerhuset och strider har blossat upp sedan start.

Vad skulle du säga de senaste veckornas svårigheter säger om hur ett samarbete kan se ut under en hel regeringsperiod?

– I det här skedet skulle det vara viktigt att man kan arbeta tillsammans, förstå varandra och förstå vilka frågor som är svåra för varandra, vilja försöka hitta en samsyn. En regering ska arbeta i fyra år, det kommer oväntade kriser, det är viktigt att man har en likadan bild av de problem man står inför och en vilja att samarbeta och förhandla. Så visst väcker det en viss oro.

Kommer ni hitta en tillräckligt gemensam bild?

– Det får vi se, i det här skedet är arbetet i allra högsta grad på hälft.