Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL: Allt fler behöver hemvård – allt färre får det

Uppdaterad 30.05.2023 10:45.
En pulsoximeter träs på en gammal människas hand för att mäta syresättning.
Bildtext Samtidigt som behovet av hemvård ökar minskar antalet hemvårdsbesök. Läget är alarmerande, anser man på Institutet för hälsa och välfärd.
Bild: Jaana Polamo / Yle

Antalet personer som får regelbunden hemvård har minskat trots att behovet av hemvårdstjänster hela tiden ökar, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd THL.

I fjol fick 114 000 personer regelbunden hemvård, vilket är ungefär tre procent mindre än år 2021.

“I fjol minskade antalet hemvårdsbesök med över två miljoner, vilket motsvarar tre veckor av besök. Läget är alarmerande. En betydande del av hemvården har fallit bort”, säger ledande expert Sari Kehusmaa på THL.

Med hemvård avses social- och hälsovårdstjänster som ges i kundens eller hens familjs hem. Totalt omfattas 194 000 kunder av hemvården och av dem får över hälften hemvård på daglig basis.

Största delen av den äldre befolkningen får sin service i form av hemvård och fram till i fjol steg antalet hemvårdsbesök årligen, uppger THL.

Tiotusentals klienter över 85 år

Hemvården har flest klienter i åldersgruppen 85-94 år. Drygt 44 000 klienter i den åldern får regelbunden hemvård, vilket motsvarar en tredjedel av alla finländare i samma ålder.

Andelen är störst i Mellersta Österbottens och Kajanalands välfärdområden och minst i välfärdsområdena i Päijänne-Tavastland och Vanda-Kervo.

“De stora åldersklasserna börjar nu nå åldern då hemvård blir vanligare. Då vi ser till statistiken är det klart att välfärdsområdena måste öka andelen hemvård betydligt”, konstaterar Kehusmaa.