Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sara var nära att dö på grund av sin rumpförstoring – vad får oss att jaga den perfekta kroppen? Kolla in tre innehåll om skönhetsingrepp på Arenan

Sara Jadid efter sin skönhetsoperation i Priset vi betalar
Bildtext Influeraren Sara Jadid blev svullen i hela kroppen och drabbades av svåra infektioner efter en skönhetsoperation utomlands. Hon berättar om sin upplevelse i dokumentären Priset vi betalar.
Bild: Skärmavbild/SVT

Tre granskande dokumentärer, ett ämne som går under ytan. Vi lever i ett samhälle där det alltid finns något att förbättra – och vissa går till ytterligheter för att möta kraven.

I dag är det allt mer normalt att fixa en sned näsa, fylla ut kinderna eller förstora rumpan. Men branschen är oreglerad och allt yngre människor låter sig opereras, samtidigt som gränsen för perfektion förskjuts allt längre bort.

Varför låter vi oss opereras, och vad är det i samhället som får oss att jaga så kallad perfektion? Och vad är det som pågår i branschen, då hårresande upplevelser viftas bort med påståenden om dålig eftervård?

Nu sätts skönhetsoperationer under lupp i tre dokumentärer. Se dem på Yle Arenan.

Rumpa inför Brazilian butt lift
Bildtext Brazilian butt lift, BBL, är en av världens farligaste skönhetsoperationer. Bilden ur Priset vi betalar.
Bild: SVT/Yle

Sara var nära döden efter världens farligaste operation

Sara Jadid i dokumentären Priset vi betalar
Bildtext Sara opererades flera gånger i Sverige efter sin rumpförstoring utomlands, och var i ett kritiskt tillstånd.
Bild: Skärmavbild/SVT

Resor till Turkiet paketeras som lyxsemestrar och influerare marknadsför sina skönhetsingrepp som om de var spaupplevelser. I den svenska dokumentärserien Priset vi betalar får du kika in bakom den polerade ytan.

Du får möta bland annat Sara Jadid som gjort ett brazilian butt lift – världens farligaste skönhetsoperation – på en klinik i Turkiet. Väl hemma drabbas hon av en allvarlig blodförgiftning. I Sverige beskriver läkare det som en livshotande situation men på den turkiska kliniken anser man att Sara misskött sin eftervård och får skylla sig själv.

”Det gör så fucking ont och alla står och skriker att du kommer dö”

Sara Jadid om sin upplevelse, i Priset vi betalar

– Det gör så fucking ont och alla står och skriker att du kommer dö, säger hon om sin upplevelse i dokumentären.

Senare i dokumentären är hon ändå på väg utomlands för ett ingrepp, den här gången för att fixa tänderna.

Den tredelade dokumentären Priset vi betalar finns på Yle Arenan. Här berättar influeraren Nicole Falciani om skönhetshetsens krassa verklighet i Priset vi betalar:

Priset vi betalar - Nicole Falciani - Spela upp på Arenan

Problem också i Finland – skönhetsbranschen den mest oreglerade i Europa

crista jaatinen
Bildtext Influeraren Crista Jaatinen åkte till Litauen för att genomgå en operation.
Bild: Dan Gustafsson

Även influeraren Crista Jaatinen höll på att dö på grund av en misslyckad rumpförstoring utomlands. Implantatet formades till en bula under huden och efter en korrigerande operation i Estland drabbades hon av svåra infektioner.

– Jag ville helt enkelt ha en större rumpa, i den åldern klarar man inte av att tänka på följderna, säger Crista som var väldigt ung då hon gav sig in i operationernas värld.

”Jag ville helt enkelt ha en större rumpa”

Crista Jaatinen i Spotlight: skönhetshetsen

Cristas operation gjordes utomlands, men också i Finland finns problem. Det belyser Spotlight: skönhetshetsen. Finland är i själva verket ett av de få europeiska land där reglerna för vem som får utföra estetiska ingrepp fortfarande är otydliga.

Programmet granskar branschen som präglas av gråzoner. Och frågan som bland annat Christa Jaatinen med sin misslyckade operation tampas med: vem ska ställas till svar när det går snett?

Influerarna kallas ofta vår tids makthavare, men samtidigt är de helt vanliga unga människor i ett samhälle som präglas av utseendehets.

Spotlight: Skönhetshetsen finns på Yle Arenan.

Erik skämdes men kunde inte sluta – vad får oss att välja operationerna?

Erik i dokumentären Under kniven.
Bildtext Journalisten Erik Galli har gjort många granskande dokumentärer, och den här gången vänder han fokus mot skönhetsoperationer och sig själv.
Bild: SVT/Yle

Den svenska journalisten Erik Galli är en av dem som nästan hela sitt liv försökt uppnå det perfekta utseendet. Han genomgår ingrepp efter ingrepp men skäms och håller det hemligt.

– Snabbt in på kliniken innan nån man känner ser en på gatan, och alltid taxi hem, säger Erik om sitt smusslande i dokumentären Under kniven.

”Snabbt in på kliniken innan nån man känner ser en på gatan, och alltid taxi hem”

Erik Galli om sitt smusslande i dokumentären Under kniven

Erik talar med andra för att förstå varför han jagas av detta kroniska missnöje. Det visar sig att alla andra sett det han försökt dölja. Och han inser att han inte är den enda i mediebranschen som hållit tyst om sina operationer.

Serien belyser ett grundproblem i frågan: när du väl ger dig in på jakten efter så kallad perfektion finns det ingen bortre gräns. Kommer Erik att leta för evigt eller blir han nöjd?

Under kniven, en dokumentär i fyra delar, finns på Yle Arenan.