Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Politisk markering av Novak Djokovic efter segern i Franska öppna – Kosovos förbund kräver straff: ”Han fortsätter med sitt nationalistiska och chauvinistiska beteende”

Novak Djokovic i Franska öppna.
Bild: IMAGO/Schreyer/ All Over Press

Serben Novak Djokovic hade inga problem med amerikanen Aleksandar Kovacevic i den första omgången av franska öppna. Efter segern gjorde han en markering mot Kosovo som har rört upp känslorna i landet.

Efter sin seger med 3–0 i set på måndagskvällen gick Djokovic fram till en tv-kamera och skrev ”Kosovo är Serbiens hjärta. Stoppa våldet” på linsen.

Orden var en referens till den senaste tidens spänningar i Kosovo. Serbien har aldrig erkänt Kosovos självständighet och det har förekommit protester som bottnar i ett val som hölls i april.

Serber som är bosatta i norra Kosovo kräver en utökad autonomi och bojkottade valet som en protest. Under måndagskvällen skadades ungefär 25 Natosoldater i en sammandrabbning med serbiska demonstranter.

På presskonferensen efter matchen förklarade Djokovic sin handling.

– Jag är ingen politiker och vill inte ge mig in i några debatter men som serb gör det ont att se vad som händer i Kosovo. Vårt folk har tvingats bort från samhällen, det här är det minsta jag kan göra.

– Som en offentlig person känner jag ett ansvar att visa stöd för vårt folk och hela Serbien, säger han.

Kosovo vill se straff men Djokovic får spela vidare

Inom Kosovos tennisförbund ser man inte lätt på Djokovics uttalande.

”Han fortsätter med sitt nationalistiska och chauvinistiska beteende genom provokationer mot staten Kosovo”, skriver man man i ett pressmeddelande.

Kosovo kräver även att Djokovic ska straffas av tennistouren och det internationella förbundet.

– Jag vet inte om någon kommer att straffa mig men jag skulle göra om samma sak igen. Jag är emot krig och konflikter, säger Djokovic.

Arrangören av franska öppna har enligt nyhetsbyrån Reuters meddelat att det inte blir några repressalier för Djokovic. Man hänvisar till att det inte finns några regler för vad spelare kan säga.

Det betyder att Djokovic kommer att spela vidare i turneringen och ställs mot ungraren Márton Fucsovics i andra omgången.