Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Nu om någonsin är det dags att fortsätta samarbetet” – Helsingfors Pride återupprättar samarbete med föreningar från Samlingpartiet och Centern

Personer som går i prideparaden i Helsingfors 2022. De har ryggarna vända mot kameran och viftar med regnbågsflaggor.
Bildtext Helsingfors Pride-gruppen brukar vanligtvis inte bjuda in specifika samarbetspartners.
Bild: Silja Viitala / Yle

Helsingfors Pride har bjudit in fyra föreningar från Samlingspartiet och Centern till samarbete. Beslutet motiveras med föreningarnas långvariga jobb för HBTIQ+-rättigheter.

Helsingfors Pride-gruppen har bjudit den samlingspartistiska föreningen Kansallinen Sateenkariryhmä (Kasary), Centerunga, Centerstuderande och Samlingspartiets studentförbund Tuhatkunta till att bli samarbetspartner. Alla förutom den sistnämnda har svarat jakande på inbjudan. Tuhatkunta har ännu inte svarat.

Helsingfors Pride motiverar beslutet med att föreningarna i fråga har gjort ett långvarigt jobb för HBTIQ+-personers ställning i samhället.

”Våra nya samarbetspartner arbetar aktivt för att förbättra regnbågsgemenskapens ställning och genomföra förändringar inom moderpartierna”, meddelar Helsingfors Pride-gruppen i ett pressmeddelande.

”Nu om någonsin är det dags att fortsätta samarbetet, med ett gemensamt mål i sikte.”

Vanligtvis brukar Helsingfors Pride inte bjuda in specifika samarbetspartner. Det är frågan om ett undantag till följd av diskussionen som följde då gruppen förra veckan meddelade att de avbryter samarbetet med Samlingspartiet och Centern. Orsaken var att partierna i fråga hade gjort omröstningen om förnyandet av translagen till en samvetsfråga.