Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wasalandiabro stannar i Vasa – ska renoveras och omplaceras

Rivningsarbetet vid Wasalandia framskrider. Nu återstår i stort sett bara rivningen av stockbanan. Men en konstruktion kommer att bevaras som minne från nöjesparken.

Den här veckan, förmodligen redan på onsdag, hugger stålsaxarna tag i konstruktionerna av stockbanan på Wasalandiaområdet. Det är den sista större konstruktionen som finns kvar på området.

– Byggnaderna har rivits redan och vi har bara stockbanan kvar. Börjar vara ganska ”long gone” hela stället, konstaterar Mikael Sparf, vd för Sparal som utför rivningsarbetet.

Bron som går över stockbanan kommer dock att sparas. Vasa stad har köpt bron som kommer att placeras i någon park eller något grönområde.

– Det är en så fin bro och vi ville bevara något minne från nöjesparken. Bron kommer att renoveras och sedan omplaceras, säger grönområdeshortonomen Leila Roininen på Vasa stad.

– Den kommer möjligtvis att placeras i trafikparken i Metviken.

Enligt Sparf kommer bron att tas loss under den här veckan eller nästa vecka och sedan transporteras den vidare som en enda bit.

– Det tar några dagar då vi tar loss den från betongfundamenten. Sedan måste den stödas upp så den inte förlorar sin form. Det blir som ett kul minne från Wasalandia. Bron är ganska speciell.

För Sparal har det varit speciellt att utföra rivningsarbetet.

– Vi är ett Vasaföretag och det är vår egen nöjespark. Största delen av oss har varit här då den var öppen. Rivningstekniskt är det inte allt för svårt, men kulturellt ganska speciellt, säger Sparf.

– Det är lite synd att riva det, men skulle inte vi riva det så skulle någon annan göra det. Vi har försökt jobba så att vi kan ta vara på så mycket som möjligt.

Rivningsarbetet förväntas vara färdigt senast i slutet av juni och efter det överlämnas området till Vasa stad, som kommer att göra om det till ett bostadsområde.