Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uppstartsföretag fick 175 miljoner i riskkapital – finlandssvenska Marcus Räder vill bli störst i sin bransch

Marcus Räder.
Bildtext Marcus Räder siktar på att göra Hostaway till det största företaget i branschen.
Bild: Jussi Koivunoro / Yle

Trots osäkra ekonomiska utsikter är det flera företag som ser optimistiskt på framtiden. Marcus Räder leder it-företaget Hostaway som nyligen fått 175 miljoner dollar i riskkapital.

– För oss kommer ingenting att förändras, i alla fall på kort sikt. Den största skillnaden är att vi nu har finansiella tillgångar att till exempel köpa upp andra företag om det finns behov, säger Marcus Räder i en intervju för Svenska Yle.

År 2015 var han med om att grunda it-serviceföretaget Hostaway som i dag har tusentals kunder i över 75 länder. Hostaway är specialiserat på programvara för placerare och företag som sysslar med kortvarig uthyrning av stugor, villor och lägenheter.

Allt fler privatpersoner och placerare, framförallt i USA, använder sig av särskilda uthyrningsföretag som i sin tur behöver lämplig programvara för att kunna driva verksamheten effektivt.

Det är här som Hostaway och andra liknande företag kommer in i bilden. Genom att nischa sig har de kunnat växa snabbt.

Brittiskt riskkapitalbolag nappade

Det brittiska riskkapitalbolaget PSG Equity har nyligen beslutat att gå in med 175 miljoner dollar i Hostaway, i hopp om fortsatt god tillväxt och avkastning.

Efter coronapandemin har Hostaway återhämtat sig snabbt. Företagets omsättning under 2021 var 1,8 miljoner euro och resultatet 0,3 miljoner på minus. I fjol hade omsättningen ökat till hela 7,2 miljoner och resultatet till 1,3 miljoner.

Enligt pressmeddelandet från Hostaway och PSG Equity beräknas den aktuella programvarumarknaden vara värd över en miljard dollar år 2028.

Marcus Räder är från Esbo och ekonomie magister från Hanken. Han är i dag bosatt i Kanada med sin familj och siktar på att göra Hostaway till det största företaget i branschen.

I dag har företaget omkring 120 anställda världen över, men han räknar med att siffran kan växa till omkring 400 inom ett par år.

Har ni kanske något i kikaren redan, något att köpa upp?

– Vi har ungefär 100 partner som är integrerade i vårt ekosystem, många av dem har väldigt bra människor och bra teknologi som vi gärna skulle arbeta med i framtiden, svarar Marcus Räder.

PSG Equity placerar uttryckligen i it-företag där de ser god tillväxtpotential. Enligt pressmeddelandet är investeringen på 175 miljoner den största hittills inom just den här branschen.

Drar nytta av stigande räntor

Också ur finländskt perspektiv är 175 miljoner en jättesumma. De finländska riskkapitalbolagen investerade sammanlagt omkring 530 miljoner euro i olika företag under fjolåret. I snitt blev det omkring 7 miljoner euro per bolag, enligt uppgifter från branschföreningen FVCA.

De osäkra utsikterna, kriget i Ukraina och turbulensen inom världsekonomin verkar inte ha påverkat de finländska riskkapitalbolagens aktivitet och placeringsiver, enligt FVCA. Marcus Räder har för egen del noterat att vissa riskkapitalbolag har börjat skruva åt penningkranarna.

– Det är svårare än för ett år sedan. Man måste gå med vinst, och man ska verka inom en bransch som kan dra nytta av de stigande räntorna.

Hostaway drar nytta av de stigande räntorna på två sätt. För det första ser sig allt fler bostads- och fastighetsplacerare nu i praktiken tvungna att hyra ut av sina objekt, som inte är lika lättsålda längre.

Växande klimatsmart trend?

För det andra har räntorna och inflationen också fått folk att se över sina semesterplaner. Istället för att resa utomlands eller köpa egen sommarstuga är det förmånligare att hyra. Den här utvecklingen gynnar i sin tur Hostaways kunder.

Dessutom kan den här utvecklingen bidra till att vi börjar semestra mer klimat- och miljövänligt. Till exempel diskussionerna om att förbjuda kortare inrikesflyg oroar inte Marcus Räder.

– För så där 40-50 år sedan var det en lyx att flyga, bara de rika hade råd med det och jag tror det kommer att hända på ett eller annat sätt i framtiden också. Tanken att hyra en semesterlägenhet nära din hemort istället för att flyga till andra sidan jorden är väldigt attraktiv för oss.

Diskussion om artikeln