Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Helsingforsgatan i Åbo stängde för trafik – ändå inga stora trafikstockningar på tisdagsmorgonen

Uppdaterad 30.05.2023 14:06.
Nummis underfartsbro rivs i samband med bangårdsprojektet i Åbo.

Ett avsnitt av Helsingforsgatan är stängt för trafik fram till den 2 juni. På tisdagsmorgonen då Yle Åboland granskade trafiken uppstod ändå inte några stora trafikstockningar.

På grund av järnvägsarbete är Helsingforsgatan stängd för trafik mellan Assistentvägen och Kyrkvärdsvägen. Delen som är stängd för trafik ligger i ändan av motorvägen mellan Åbo och Helsingfors vid Studentbyn.

Exceptionellt stora trafikstockningar är att vänta under veckan nära Åbo centrum, men på tisdagsmorgonen påverkades trafiken endast i liten utsträckning.

Morgontrafik på Tavastgatan i Åbo.
Bildtext På Tavastgatan förlöpte smidigt på Tavastgatan på tisdagsmorgonen trots att trafiken var livlig.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

Trafiken i Åbo centrum var ändå livlig mellan klockan 8 och 9 på morgonen. Vid Aningaisgatan och Tavastgatan blev det stundvis rusning efter klockan 9.

Vid lunchtid meddelade Åbo trafikcentral på twitter att det hade uppstått rusning mellan Aningaisbron och Domkyrkan.

Ingen rusning uppstod vid motorvägen då bilisterna hittade rätt vid motorvägens sista avfarter till Kalevavägen och Tavastgatan i Åbo.

Rautatiesillan purkamisen vuoksi Helsinginkatu välillä Suntiontie–Assistentinkatu on katkaistu kaikelta liikenteeltä neljäksi päiväksi. Työ päättyy perjantaina.
Bildtext Nummis underfartsbro rivs som bäst.
Bild: Arash Matin / Yle

Endast ett fåtal bilister som var på väg mot Helsingforsgatan från Bangårdsgatan i Åbo körde fel, och var tvungna att vända om i Lontis.

Vid Assistentvägen i Lontis rivs Nummis underfartsbro som bäst. På plats fanns personal som informerade bilister som körde fel.

En drönarbild av Helsingforsgatan i Åbo.
Bildtext Lugnt på Helsingforsgatan under tisdagsförmiddagen.
Bild: Ville Lehtiö

Fordonstrafiken omdirigeras genom centrum av Åbo

Trafiken omdirigeras till andra gator medan arbetet pågår, och det orsakar också köer på andra håll. De som kör mot Åbo från Helsingforshållet ska köra till centrum via väg 110 och ta infarten till Kurkela. Bilister kan också välja att vika av vid Kalevarampen eller Tavastgatans ramp.

De som kör från Resohållet mot Åbo centrum eller mot Helsingfors ska köra en omväg via Aningaisgatan eller Allegatan.

Karta över förändringar i trafiken i Åbo i samband med banprojektet i Åbo. På kartan syns de alternativa rutterna bilister uppmanas välja.
Bildtext Karta över förändringar i fordonstrafiken då en del av Helsingforsgatan är stängd för trafik. Den rosa färgen visar avsnittet som är stängt för trafik. De blåa linjerna visar alternativa rutter för fordonstrafiken.
Bild: Trafikledsverket

Artikeln uppdaterad 14.05 med information från Åbo trafikcentral.