Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Världen drunknar i plast – nu vill FN åtgärda problemet

Tre frågor och svar om de globala problemen med plast med Camilla Sederholm, verksamhetsledare på Natur och Miljö - Spela upp på Arenan

Just nu pågår en FN-ledd internationell konferens om världens plastavfall. Målet är att nå ett bindande avtal kring plastföroreningar till lands och till havs.

Avtalet ska gälla plastens hela livscykel från produktion till avfallshantering.

Utmaningen är att existerande nationella regelverk varierar kraftigt från land till land. EU och andra ambitiösa länder strävar på konferensen efter ett internationellt bindande avtal, medan andra nöjer sig med nationella lösningar.

Men de räcker inte för plastskräp finns överallt. Fortfarande exporterar OECD-länderna cirka 2 miljoner plastavfall till fattigare länder i året, och det är fem procent av plastavfallet globalt.

– Att bara förbjuda export av plastavfall löser inte problemen. Det som borde ändra är vårt slit och släng-sätt att använda plast, säger Tuuli Toikka, Finlands chefsförhandlare på konferensen.

Bland annat borde plastprodukter göras så att de alltid kan återvinnas, och importörer borde ta ansvar för avfallshanteringen, också i fattigare länder utan egen plastproduktion.

I Norden fokuserar vi mest på produktionsfasen, eftersom många problem kan åtgärdas redan där. Tuuli Toikka motiverar tyngdpunkten med en liknelse:

– Om vattnet i diskhon rinner över brädden är det ingen idé att börja moppa golvet innan man har stängt kranen.

INC-2 konferensen pågår hela den här veckan. Kriget i Ukraina har också påverkat plastkonferensen: Ryssland inledde veckan med att sinka utnämningen av deltagare i olika arbetsgrupper.

Om ingenting görs kommer den globala plastproduktionen att fördubblas fram till år 2040. Se videon för att lära dig mera om plastproblemet.

Kom ihåg att delta i Yles kampanj i sommar: En miljon soppåsar.