Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ryan Crouser spränger gränser – världsrekordmannen fick en aha-upplevelse i sin ladugård i december: ”Plötsligt kändes ringen enorm”

Ryan Crouser lyfter händerna upp i vädret efter lyckad stöt.
Bildtext Det förra världsrekordet har pulveriserats av Ryan Crouser.
Bild: IMAGO/Beautiful Sports/ All Over Press

Han stötte nytt världsrekord, 23,56, under veckoslutet men Ryan Crouser har redan en ny milstolpe i sikte. Den amerikanske friidrottsstjärnan tror att han kan vara redo för en båge på över 24 meter i sommar.

Det finns en förklaring till Crousers hisnande rekordform. Han går ett halvt år tillbaka i tiden då han analyserar sin utvecklingskurva för Yle.

– Det var ingen normal lördagskväll i december. Jag fick en aha-upplevelse, säger han inledningsvis.

Den 30-åriga Crouser äger och bor vid en bondgård i Fayettevile i Arkansas. Han har en kulring i sin ladugård och där han har gjort hundratusentals stötar och finslipat sin teknik.

Den där lördagen i december insåg han att han hade något stort på gång.

– Jag fick en snilleblixt klockan tio på kvällen. Jag testade att justera mitt stegmönster i början av ansatsen. Tack vare den förändringen kunde jag förbättra på rotationens svängradie vilket ledde till en ökad acceleration i stöten.

– Då jag prövar på nya saker känns risken liten. Vissa justeringar har varit lovande men jag upplevde inte att de ledde till att jag kunde stöta långt regelbundet. Men då jag testade den nya stegtekniken var min första känsla: Wow! Plötsligt kändes ringen enorm, säger han.

Ryan Crouser förbereder sig för stöt.
Bildtext Ryan Crouser stötte världsrekordet i tävlingar i Kalifornien under helgen.
Bild: Lehtikuva

Crouser skördade den nya stötteknikens första frukter i lördags. Han förbättrade sitt världsrekord med 19 centimeter då han stötte 23,56.

Han hävdar att rekordet kom som en överraskning.

– Då jag stötte mitt förra världsrekord (23,37) i samband med det amerikanska OS-kvalet 2021 hade jag förberett mig länge. Det här resultatet kom mitt under träningssäsongen som pågår i några veckor till.

Ryan Crouser berättar vad som krävs för en stöt på 24 meter

1:20

Världsrekordet en bisak

Det färska världsrekordet var ingen tillfällighet. Crousers serie i tävlingen i lördags var häpnadsväckande: 23,23 - 23,31 - 22,94 - 23,56 - 22,80 - 22,86.

Snittresultatet för de sex stötarna var alltså 23,12.

– Den stabila resultatraden glädjer mig mer än världsrekordet. Den visar att jag lyft min grundnivå tack vare min nya teknik.

Världsrekordstöten landade väldigt nära den vägg som fanns i ändan av tävlingsområdet. Väggen var belägen exakt 24 meter från kulringen.

– Arrangörerna frågade mig för två veckor sen om jag verkligen vill stöta under de här förutsättningarna. De ställde frågan för att väggen låg 24 meter från ringen. Jag svarade: Om jag stöter över 24 meter så är det ett mycket positivt problem.

Ryan Crouser i kulringen.
Bildtext Ryan Crouser vann VM-guld på hemmaplan i Eugene i fjol.
Bild: Lehtikuva

Säsongens mål: VM-guld

Ryan Crousers stora målsättning i sommar är att försvara den VM-titel han tog i Eugene i fjol. Det gör han i augusti då VM-tävlingarna arrangeras i Budapest. Men inte nog med det:

– Jag vill vinna guld och stöta personligt rekord.

Han beskriver sitt utgångsläge inför sommaren som fascinerande. Känslan har varit närvarande sen den plötsliga insikten han fick i december.

– Då insåg jag att jag hade något stort på gång.

Yle sänder VM i friidrott i Budapest 19-27 augusti.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel: Maailmanennätyksen työntänyt Ryan Crouser koki ahaa-elämyksen maatilansa ladossa joulukuisena iltana – ”Yhtäkkiä rinki tuntui valtavalta”

Diskussion om artikeln