Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Köttkontrollen i Karis får ny restaurang – kan i framtiden också användas som bostad

Köttkontrollen i Karis.
Bildtext Köttkontrollen är en kännspak byggnad i rödtegel i centrum av Karis.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Möjligheten att använda huset som bostad är som en säkerhet för mig, säger husets ägare Magnus Svennblad.

En ny restaurang öppnar i Köttkontrollens hus i Karis på skolavslutningsveckoslutet. Men ägaren önskar att huset i framtiden också vid behov ska kunna användas som bostadshus. Raseborgs stad är med på noterna.

Köttkontrollen blir nu vegerestaurang

Det är Karisbon Cecilia Nordström som tar risken och öppnar en ny restaurang i Köttkontorollens hus. Restaurangen ska hålla öppet sju dagar i veckan. I alla fall till en början är det Cessi själv som ska sköta restaurangen.

– Man gör vad som krävs i början. Jag hoppas förstås att det på sikt blir möjligt att anställa någon, förklarar en glad och förväntansfull Cecilia Nordström.

Innan flytten till Köttkontrollen hann Nordström servera veganluncher i stationshuset i Karis i fyra månader.

– Det gick över förväntan!

Det gula stationshuset på Karis tågstation
Bildtext Stationshuset i Karis har nya ägare och nya verksamheter. Cecilia Nordström hann servera veganluncher i det nya kaféets lokal i den gamla väntesalen i några månader.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Men lokalen fungerade inte så bra som en matrestaurang.

– Köket var helt enkelt för trångt så jag valde att sluta och tänkte fortsätta med catering.

Men strax efter det beslutet dök möjligheten upp att hyra in sig på Köttkontrollen. Snabbt var allt klappat och klart och avtalen med Magnus Svennblad undertecknade.

Byggnadens namn till trots ska Cecilia Nordströms restaurang fortsätta servera vegansk mat, den här gången kompletterat med vegetariskt. Nordström kan till exempel tänka sig använda halloumi.

Kött kontrollerades i huset vid torget

Köttkontrollen är en liten rödtegelbyggnad i två våningar i Karis centrum, vid torget och bredvid Karis gamla stadshus.

Huset fungerade ursprungligen som just köttkontroll. Det var alltså där som köttet kontrollerades innan det fick säljas.

Restauranger har kommit och gått

Huset har i ett tiotal år nu fungerat som restaurang med olika koncept. Den erfarna Kariskrögaren Magnus Svennblad hyrde huset av staden i början av 2010-talet och senare köpte han byggnaden.

Svennblad är glad över den nya restaurangen men tycker ändå att huset ska få användas också som bostad ifall annan verksamhet inte fungerar.

– Det är som en säkerhet för mig om jag vet att jag kan göra det till en bostad, säger Svennblad.

Det kan i dagens läge vara svårt att bedriva en lönsam restaurangverksamhet var som helst och Köttkontrollen är inget undantag, förklaras i ansökan om undantag som planläggningsnämnden i Raseborg nu har godkänt.

Detaljplanen har föråldrats

Tomten där Köttkontrollen står är enligt den gällande men föråldrade planen från 1980 reserverad för offentliga byggnader. Med andra ord har också restaurangverksamheten utgjort ett undantag från den gällande planen.

Svennblad tycker att huset på 190 kvadratmeter lätt kunde fungera till exempel som bostad och ateljé. Han önskar också öka ytan med 20 kvadratmeter genom att bygga in ett litet entrétak.

Västra Nylands landskapsmuseum godkänner förändringarna, men anser att gårdsplanen inte får gärdas in med staket.