Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Amerikanska Plug Power planerar miljardinvestering i väteindustri i Kristinestad, Karleby och Borgå – tusentals nya jobb

Uppdaterad 30.05.2023 18:39.
Andy Marsh i kostym.
Bildtext Andy Marsh, vd för Plug Power, säger att Finlands satsningar på klimatneutralitet har varit avgörande för planerna att investera omkring 6 miljarder dollar i vätgasanläggningar.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Ett amerikanskt bolag vill investera i tre olika vätgasfabriker i Finland. Vd Andy Marsh säger att Natomedlemskapet, energimixen och målet att bli klimatneutralt 2035 påverkade beslutet.

Det amerikanska bolaget Plug Power vill göra en miljardinvestering i Finland. Investeringen gäller tre orter: Borgå, Kristinestad och Karleby. Investeringsplanerna publicerades på tisdagen.

Fokus för investeringen ligger på produktion av vätgas. De tre anläggningarna förväntas producera sammanlagt 850 ton vätgas per dag.

Planerna skulle innebära tusen direkta jobb och ytterligare tretusen indirekta jobb.

Nu börjar arbetet med bland annat tillståndsprocesser. Det slutliga investeringsbeslutet förväntas kunna tas år 2025 eller 2026. Investeringens totala värde uppgår till uppskattningsvis 6 miljarder dollar.

Illustrerande bild på en vätgasfabrik. Ett industriområde vid havet.
Bildtext Så här skulle en av vätgasanläggningarna kunna se ut, enligt bolaget Plug Power.
Bild: Plug Power, Business Finland

Tre olika fabriker

I Karleby planeras en vätgasfabrik med fokus på produktion av ammoniak. Enligt Plug Powers vd Andy Marsh behövs ammoniak framför allt för produktion av konstgödsel. I nuläget sker det nästan uteslutande av fossila källor. Ammoniaken kan också användas som fartygsbränsle. Energibehovet ligger på 1 gigawatt.

– Den främsta orsaken att investera i Karleby är att staden har den största hamnen i norra Finland, säger Marsh.

Investeringen i Kristinestad ska fokusera på att använda fossilfri vätgas för att producera stål. Energibehovet ligger på 1 gigawatt.

– Tillgången till grön energi gör det möjligt att satsa på ett stålverk.

Investeringen i Borgå ska fokusera på lösningar för trafiken. Energianvändningen planeras ligga på 0,25 gigawatt.

– En viktig orsak är att Borgå ligger nära Helsingfors.

Marsh lyfter fram möjligheten att expandera kapaciteten i Borgå eftersom det finns möjligheter att exportera vätgas till centrala Europa.

Betoning på klimatmålet 2035: ”Bättre än Spanien”

Vd Andy Marsh säger att de nordiska länderna ligger i fokus för gröna investeringar, tack vare satsningar på klimatneutralitet.

– Det bästa stället att framställa grön vätgas är inte i Spanien, utan i de nordiska länderna tack vare tillgången till förnybar energi, säger Marsh.

Utöver tillgången till grön energi nämner Marsh också klimatmålet som en viktig orsak till att investera i Finland.

– Vi ser ingen annan i världen som har som mål att bli klimatneutralt 2035. Men när jag tittade noggrannare på planerna så ser jag att ni kan göra det.

Nu pågår regeringsförhandlingar och Sannfinländarna är kritiska till klimatmålet 2035. Andy Marsh tror ändå att Finland fortsätter satsa på förnybar energi.

– Finlands åtgärder hittills visar att det finska folket har en vilja att satsa på förnybar energi. Det spelar inte lika stor roll om man uppnår klimatneutralitet ett par år tidigare eller par år senare.

Värderingar och stabilitet viktigt för bolaget

I dag bygger största delen av elproduktionen i Finland på förnybar energi. Enligt Marsh är det inte lika viktigt exakt vilket år andelen når hundra procent, det viktiga är att det är nära.

Marsh säger att han också fått frågan varför Plug Power inte satsar på investeringar i till exempel Mellanöstern, där det finns mycket solenergi.

– Vi vill hellre arbeta med liberala demokratier.

– Vi vill arbeta med stabila regeringar och människor med liknande värderingar. Medlemskapet i Nato visar att Finland förbinder sig till de här värderingarna, säger Marsh.

Stadsdirektör: Kristinestadsborna är måna om en hållbar framtid

Stadsdirektör Mila Segervall säger att Kristinestad har väldigt mycket vindkraft, ett starkt elnät och en djup farled fram till Björnö hamn. Det lyfter hon fram som de viktigaste orsakerna till att Plug Power vill investera i staden.

– En stor del av de som ska jobba här kommer sannolikt att flytta till orten. Förhoppningen är att de har sina familjer med sig vilket ger effekter på vår småbarnspedagogik, på skolorna, på fritidsväsendet, boendet och hela regionen, säger Segervall.

Tror du att planerna kommer att stöta på motstånd?

– Det är klart att när det blir en stor förändring så kommer det bli en hel del diskussion och en hel del frågor. Vi kommer att hålla en tät dialog också med kommuninvånarna.

Segervall säger också att det handlar om en vanlig planläggningsprocess där man hör invånare och parter som påverkas. Själv hoppas hon att projektet blir en framgång.

– Det kan öka invånarantalet, ge oss mer resurser och gör så att vi ligger i framkant i den gröna omställningen.

Hon tror också att Kristinestadsborna är öppna för investeringen.

– Med tanke på hur mycket vindkraftsprojekt vi har godkänt så upplever jag att Kristinestadsborna är måna om en grön och hållbar framtid. Jag hoppas och tror att det här faller i god jord, säger Segervall.