Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Niklas Hakalax får tre månaders sommarlov med lön – arbetsgivaren vill hålla kvar duktiga arbetstagare

Mies istuu laiturilla, takana vettä. Edessä istuu koira. Miehellä kädessä kahvikuppi.
Bildtext Niklas Hakalax njuter av att få ordentligt med tid för återhämtning denna sommar.
Bild: Niklas Hakalaxin kotialbumi

Ett företag i S:t Karins belönar sina anställda för att de jobbat vid företaget i tre år genom att bjuda på ett ordentligt sommarlov. Psykologen påminner ändå om att semester inte ska vara det enda sättet att återhämta sig på.

Underbart, overkligt, och privilegierat. Så beskriver Niklas Hakalax från Uleåborg sitt tre månader långa sommarlov som pågår just nu.

Hakalax jobbar för företaget Zefort i S:t Karins. Han hör till dem som den här sommaren får tre månader avlönad semester efter att ha jobbat vid företaget i tre år.

Zefort är ett inhemskt tillväxtföretag inom programmeringsbranschen med runt femton anställda. Företagets huvudkontor finns i Piispanristi i S:t Karins, men de anställda finns på olika platser runt om i Finland.

– Då företaget grundades blev vi tvungna att kriga för att hitta duktiga anställda, konkurrensen var hård. På något sätt måste ett nytt företag sticka ut på marknaden, säger Zeforts verkställande direktör Jussi Karttila.

Keski-ikäinen mies harmaassa hupparissa ja punaisissa housuissa seisoo lasisilla portailla.
Bildtext Jussi Karttila, verkställande direktör för Zefort.
Bild: Johanna Manu / Yle

Företagets tre grundare funderade tillsammans på vad som skulle locka dem själva. Man ville inte försöka konkurrera med pengar.

– Redan 2017 insåg vi att fritid värderas högre hela tiden. Vi funderade på vad vi själva skulle vilja ha, om någon försökte locka oss att börja jobba för dem. Ett så här långt sommarlov skulle vara fantastiskt, konstaterar Karttila.

Så här kom man på idén om ett tre månader långt avlönat sommarlov för de anställda – och det fungerade.

– Vi hade lätt att hitta arbetstagare. Det är knappast tre månader lång semester som har varit den viktigaste orsaken till varför folk har valt att jobba för oss, men det har säkert hjälpt. Det gör att man binder sig till jobbet på ett annat sätt när man vet att man får ha ett extra långt sommarlov efter tre år.

Övergången till semester blir smidigare om man är förutseende

Den vanligaste sommarsemestern i Finland är en månad lång. Suvi Suortamo, ledande arbetshälsopsykolog på Mehiläinen, säger att även om det låter lyxigt med ett långt sommarlov, så funderar hon på varför man överhuvudtaget behöver vara ledig så pass länge.

– Om man vill värna om de anställdas välmående och ork, så kan det ha både negativa och positiva sidor. Jag anser att man också ska se till att anställningsförhållandena är sådana att semestern inte är det enda sättet att återhämta sig från jobbet.

Nainen katsoo kameraan ja hymyilee.
Bildtext Suvi Suortamos tips för en skön övergång till semester är att planera i god tid.
Bild: Iina Heilala / Yle

Det finns ofta många förväntningar och mycket press förknippat med att ha semester. Enligt Suortamo kan man det underlätta övergången till semester att vara förutseende.

– Proppa inte kalendern full fram till den sista dagen innan semestern. Försök till exempel under den sista veckan i god tid planera hur du ska fortsätta ditt jobb efter semestern.

Suortamos råd för själva semestern är också att inte planera in för mycket program.

– En semesterresa kan vara ett bra sätt att koppla bort från vardagen och återhämta sig, men jag vill också påminna om att helt vardagliga saker gjorda på ett lite annat sätt kan var ett otroligt bra sätt att njuta av semestern på.

”En bra semester består av tid tillsammans med nära och kära”

Hemma hos Niklas Hakalax i Uleåborg är det bebisen Henrik, född i mars, som bestämmer takten på sommarlovet för familjen. Nu finns det tid för att gå ut på vagnpromenader tillsammans och ta det lugnt. Hakalax, som brukar sitta stilla mycket under sina arbetsdagar, tror att motion under dagen är bra för välmåendet.

– Jag ser fram emot tid tillsammans med familjen. En bra semester består av tid tillsammans med nära och kära, och av att njuta utan stress och brådska. Man behöver inte nödvändigtvis göra något speciellt, när man kan vara närvarande i nuet, oavsett vad det handlar om.

Niklas Hakalax står invid sin fru som håller deras bebis i famnen.
Bildtext Den nyblivna pappan Niklas Hakalax njuter nu av sitt tre månader långa sommarlov och av vardagen med en bebis.
Bild: Janne Körkkö / Yle

Hakalax fru Emilia Hakalax ser också fram emot en lång, gemensam semester tillsammans med familjen.

Även om det är skönt att helt och hållet släppa jobbet under semestern, så är det inte förbjudet att tänka på jobbrelaterade saker under sommaren.

– Min arbetsplats är så trevlig och jag står mina arbetskompisar nära, så nog kommer tankarna säkert att vandra dit. Det är det bästa med en så här lång ledighet, att man inte behöver tvinga sig själv att släppa jobbet, utan man kan låta kroppen och huvudet söka sig dit de vill.

Lång semester eller ett saftigt bankkonto?

Bland vännerna har den vanligaste reaktionen på Hakalax långa sommarlov varit skeptiskt stirrande. Företagare har också mött saken med nyfikenhet: skulle det här fungera hos oss också?

Atte Rytkönen-Sandberg, sakkunnig vid Finlands företagare, säger att det är ovanligt att arbetstagare belönas med längre semesterar.

– Den här typen av arrangemang är mycket ovanliga. Det finns såklart olika belöningssystem, men nog kan man säga att det här är sällsynt. Det är en exceptionell lösning.

Zeforts vd Jussi Karttila tror att en lång semester är mer värd för de flesta än att få två månaders lön in på kontot.

– Jag frågade på Linkedin vad människor skulle välja: tre månader sommarlov eller två månader extralön. Om jag minns rätt var det 85 procent som skulle ha valt sommarlovet. Det här är såklart ingen vetenskaplig studie, men det var ungefär 200 personer som svarade på inlägget.

Hittills är det två anställda som har fått testa på det långa sommarlovet. Om ett par år får en större grupp njuta av förmånen.

– Efter semestern känns vardagen annorlunda och ny, när man på allvar har fått lösgöra sig från arbetsvardagen. Det här kan leda till att personen är mer motiverad att utföra sitt vardagliga arbete.

Jussi Karttila och hans affärspartners kommer själva inte att ta ut långa semestrar i år, utan de håller sig till fyra traditionella semesterveckor.

Det här är en översättning av Yle Uutisets artikel ”Niklas Hakalax on palkallisella kesälomalla kolme kuukautta, koska työnantaja haluaa pitää hyvistä työntekijöistä kiinni”. Översättningen är gjord av Maj Lundström.

Diskussion om artikeln