Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Thaimassageföretagare döms för grovt ocker – men rätten förkastade åtal som gällde barnarbete

massör som trycker på en naken rygg.
Bildtext Arkivbild. Företaget marknadsför sig i sociala medier som ett ställe för avkoppling med professionella massörer.
Bild: Pyry Sarkiola / Yle

En thaimassageföretagare i Helsingfors döms för bland annat grovt ocker och ockerliknande diskriminering i arbetslivet. Flera thailändska kvinnor jobbade för henne utan att de fick tillräckligt med lön.

Upplägget ser likadant ut i flera av fallen. Den kvinnliga företagaren, som själv är från Thailand, skaffar arbetskraft från Thailand utan att betala ordentligt med lön. Lön har också betalats svart och de anställda har inte haft tillstånd att arbeta i Finland.

De har kommit till landet med turistvisum och en fejkad inbjudan från företagaren. Den verkliga orsaken har ändå varit att personerna ska jobba som massörer.

De uteblivna lönerna handlar om allt mellan 2 300 euro och 30 000 euro per anställd.

Åtal för människohandel förkastades

Åklagaren ansåg i fyra fall att det handlar om människohandel. Helsingfors tingsrätt anser däremot att de anställda utsatts för grovt ocker, som är ett lindrigare brott.

Tingsrätten anser att kvinnorna varit i ett skyddslöst läge och att de varit beroende av företagaren, men de har inte varit hjälplösa eller oförmögna att agera själva. Därför handlar det enligt tingsrätten inte om tvångsarbete och åtalen för människohandel förkastas.

Företagaren döms också för grovt bokföringsbrott för att ha betalat löner kontant och inte fört in summorna i bokföringen. Dessutom döms kvinnan för grovt skattebedrägeri och arbetspensionsförsäkringsavgiftsbedrägeri.

Tre av de anställda var barn

Tre av de anställda på thaimassagestället var barn. En 11-årig flicka har tvättat kläder för företagaren för vilket hon fått 20 euro per gång. I det fallet anser tingsrätten att lönen motsvarar eller till och med är lite högre än vad kollektivavtalet föreskriver. Därför förkastas åtalet om ockerliknande diskriminering i arbetslivet.

Däremot döms företagaren för brott mot stadgandena om skydd för unga arbetstagare

En 14-åring jobbade också med tvätt för företagaren och fick 100 euro i lön för två timmars jobb under fem dagar. Enligt tingsrätten är det mer än kollektivavtalet kräver och därmed förkastas åtalet om ockerliknande diskriminering i arbetslivet.

Enligt åklagaren har 13-åringen tvingats svara på kunders frågor om köp av sexuella tjänster

Däremot döms företagaren för att ha betalat för lite lön till en 13-åring. 13-åringen tog emot kunder i receptionen och städade i massagesalongen. Den uteblivna lönen var 550 euro under några veckor. Företagaren döms för ockerliknande diskriminering i arbetslivet.

Enligt åklagaren har 13-åringen i receptionen tvingats svara på kunders frågor om köp av sexuella tjänster. En kund ska ha frågat om det går att köpa en ”happy end”-massage och 13-åringen frågade företagaren vad det innebär.

Thaimassagestället ska ändå inte ha sålt sexuella tjänster.

Döms till villkorligt fängelse

Företagaren döms till ett år och fyra månaders villkorligt fängelse. Hon får också näringsförbud.

Hon och företaget ska ersätta uteblivna löner på sammanlagt 110 000 euro samt betala skadestånd på 27 000 euro.

Den thailändska kvinnans partner, en finländsk man, döms för ordnande av olaglig inresa till 60 dagars villkorligt fängelse. De skickade tillsammans en inbjudan till två thailändare som saknade visum och bjöd dem till Finland på parets förlovningsfest. Det verkliga skälet var ändå att personerna ska jobba i thaimassagesalongen.

Domen gavs på tisdagen och har inte vunnit laga kraft.

Helsingforspolisen

Barn tvingades jobba för massageföretag – polisen misstänker människohandel

Flera offer har lurats på löner och jobbat långa dagar.