Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svensk Ungdom visste inte om Julia Ståhles sorti: ”Jag är personligen tveksam till om det var rätt”

Anton Broända vid Svensk Ungdoms kongress i Åbo.
Bildtext Anton Broända anser att SU ska ifrågasätta men att man bör ta ställning till regeringsprogrammet först när det är klart.
Bild: Jukka Lehto / Yle

Svensk Ungdoms vice ordförande Anton Broända säger att det var Julia Ståhles eget beslut att lämna regeringsförhandlingarna. Inom ungdomsförbundet går åsikterna om regeringsbildningen isär.

Svensk Ungdoms vice ordförande Anton Broända från Kronoby överraskades av beskedet att förbundets ordförande Julia Ståhle lämnade regeringsförhandlingarna.

Ståhle lämnade förhandlingarna på måndagen på grund av missnöje med en överenskommelse om invandringspolitiken.

– Det har inte diskuterats i förbundsstyrelsen så det är nog hennes eget beslut. Jag är personligen tveksam till om det var rätt, men det var så Julia kände och själv har jag inte talat med henne om det, säger Broända till Svenska Yle.

Enligt Broända har SU som förbund inte dragit sig ur förhandlingarna. Han påpekar att riksdagsledamoten Henrik Wickström som hör till Svensk Ungdom fortfarande sitter kvar i Ständerhuset. Han anser ändå att SU bör ta ställning till regeringsprogrammet först när det är klart.

– Då ser vi hur mycket vår politik vi har fått igenom. Det är förstås fråga om kompromisser mellan alla partier men jag hoppas att en del av vår politik syns där, säger Broända.

”Följde SU:s klara linje”

SU:s andra vice ordförande Emilie Jäntti tycker att Ståhle gjorde rätt.

– Jag tycker personligen att det var bra och jag stöder hennes beslut att lämna förhandlingarna.

Enligt Jäntti har SU tydligt sagt att man inte kompromissar om mänskliga rättigheter, minoriteters ställning och en humanitär världssyn.

– SU:s linje om regeringsförhandlingarna har varit tydlig sedan dag ett. Jag tycker att Julia har följt den linjen genom att lämna förhandlingarna.

Kan SU fatta beslut om att inte stödja en regering där moderpartiet SFP sitter med?

– Som ungdomsorganisation är vår roll till viss del att ifrågasätta moderpartiets beslut. Det tycker jag att vi har gjort på ett konstruktivt sätt, säger Jäntti.

– Ungdomsförbunden har alltid som uppgift att vara kritiska oavsett om vi är i opposition eller i regering. Samtidigt som vi ska stå bakom regeringen ska vi komma med förslag på vad som kunde ha gjorts bättre, säger Broända.