Myndigheterna har en ny beredskapsplan för Rävsundsbron om något händer med den – Pargas stad: Osannolikt att bron skulle bli totalt oanvändbar
Pargas stad håller regelbundet kontakt med myndigheterna gällande läget med Rävsundsbron. De avvikande mätningsresultaten på bron kom alltså inte som en överraskning för staden.
Det säger Jonas Nylund, teknisk chef vid Pargas stad.
Nyligen sänktes hastighetsbegränsningen ytterligare, och nu får man köra 30 kilometer i timmen på Rävsundsbron.
Bron sjunger på sista versen och en ny bro byggs över Rävsundet som bäst. Den ska stå klar 2025.
– Utvecklingen är lite oroväckande men vi litar förstås på myndigheterna och de som har hand om bron, säger Nylund.
Myndigheternas beredskapsplan innehåller alternativ om bron inte kan användas
Det är Närings-, trafik- och miljöcentralen som har ansvar för beredskapsplanen gällande Rävsundsbron och hur man går tillväga om något skulle hända med den. Den planen uppdaterades i fjol.
Det är frågan om en omfattande plan om hur personer, livsmedel, bränsle, sjuktransporter och tunga transporter ska ordnas över sundet ifall det värsta skulle ske och bron skulle tas ur bruk.
I planen finns också tre möjliga alternativa rutter, om bron inte skulle vara i bruk.
Enligt de två första alternativen kunde man starta färjetrafik antingen mellan Lillmälö i Pargas och Hämmärönsalmi i Rimito eller mellan Lillmälö och Nådendal. Det här alternativet skulle främst gälla transporter av människor.
Det tredje alternativet är att bygga en tillfällig broförbindelse över Rävsundet. Det skulle vara delvis frågan om en pontonbro.
Pargas stad hjälper myndigheterna vid behov
Stadens roll skulle vara att hjälpa myndigheterna vid behov, berättar Nylund.
– Det gäller exempelvis informationsspridning och arrangemang gällande transporter, säger Nylund.
I måndags inspekterades bron, efter att sensorer på bron hade gett avvikande mätningsresultat. Därför infördes också nya hastighetsbegränsningar på bron.
Måndagens inspektioner visade ändå att det är en tillräcklig åtgärd i nuläget. Myndigheterna hittade inte heller nya skador på bron, eller något sådant som man inte skulle ha varit medveten om redan tidigare.
Staden har också en egen beredskapsplan
Pargas stad har också en egen beredskapsplan för olika typer av krissituationer. Det är frågan om konkreta saker, som att koordinera den interna kollektivtrafiken eller reda upp sociala behov för invånarna, säger Nylund.
– Även om social- och hälsovården har flyttats över till välfärdsområdet, så har vi ändå ett koordineringsansvar exempelvis i situationer där föräldrarna finns på andra sidan bron och barnen inte har sina föräldrar hemma.
Hur trafiken sköts i praktiken om bron inte kan användas är alltså på NTM-centralens ansvar. Enligt Jonas Nylund är det ändå osannolikt att bron skulle bli i ett så dåligt skick att den skulle helt tas ur bruk innan den nya bron blir klar år 2025.
– Jag ser det som ganska osannolikt att bron skulle bli totalt oanvändbar. Någon form av trafik är säkert möjlig.