Stöldbrotten har ökat markant i Raseborg, Ingå och Hangö – bränsle särskilt eftertraktat
De senaste två åren har antalet stölder i Västnyland nästan födubblats. Utöver bränsle har även båtmotorer, elsparkscyklar och kablar varit extra eftertraktade.
Det berättar kriminalkommissarie Mats Sjöholm som tittat på statistik över stölder i Ingå, Hangö och Raseborg under de senaste åren.
Om man jämför med tiden mellan mars och maj under pandemiåren med fjolåret och i år så har antalet stölder ökat från kring 50-60 till kring hundra.
– I år har vi till och med lite fler än så, så en tydlig ökning är det nog, konstaterar Sjöholm.
Liten grupp som gör sig skyldig till brotten
Det som dominerar är bränslestölder. Det handlar delvis om stölder för eget bruk men han säger att bränslet också säljs vidare. Efterfrågan har stigit i och med att bränslet blivit dyrare.
– Jag har ingen statistik för det men har nog den uppfattningen att vi i samband med att bränsleprisen stigit har sett en markant ökning av bränslestölder.
Utöver bränsle så har tjuvarna även varit ute efter bland annat verktyg, cyklar, elsparkcyklar och gräsklippare.
– Sådant som lätt går att omvandla till pengar, menar Sjöholm.
Särskilt källare men även stugor, affärsbyggnader och fordon har utsatts för inbrott. I Hangö har båtmotorer och kablar vid byggarbetsplatser varit extra eftertraktade.
Mats Sjöholm säger att det finns ett samband med att narkotikabrottsligheten ökat.
– Tyvärr går de hand i hand.
Han menar också att det är frågan om en handfull personer som gjort sig skyldiga till merparten av brotten. Polisen är ändå några gärningspersoner på spåren.
Förra veckan häktades en person för bränslestölder och i medlet av maj grep polisen tre personer som brutit sig in i en källare i Ekenäs och stulit bland annat vapen.
Larma nödcentralen om någon smyger på gården
Mats Sjöholm säger att det ökade antalet stölder inte betyder att folk behöver känna sig otrygga, men att det är bra att göra polisen uppmärksam på till exempel människor som rör sig på gårdar sent på kvällen.
– Jag förstår att oron finns då det den senaste tiden förekommit mera bränslestölder och inbrott. Om du ser någon obehörig smyga omkring på en gårdsplan eller byggarbetsplats får du väldigt gärna ringa nödcentralen så att de kan skicka en polispatrull på plats.
Han poängterar också att det är nödnumret man ska vända sig till och inte sociala medier.
– Jag vill att man meddelar oss om det. Det lönar sig att vara väldigt försiktig med vad man skriver på till exempel Facebook. Man kan göra sig själv skyldig till brott om man hänger ut någon, påminner Sjöholm.
Sjöholm säger också att det är viktigt att anmäla till polisen för att de ska kunna sköta sitt arbete på bästa sätt.
– Man kanske tänker att det aldrig blir upprätt, men det är sådant som inverkar då vi ska styra våra resurser och rikta våra åtgärder, så det är väldigt viktigt, förklarar han.
Mats Sjöholm betonar att man inte behöver vara orolig för att besvära nödcentralen i onödan och att man hellre ska ringa en gång för mycket.
– Det är ingen skada skedd om man ringer och de meddelar att det inte hör till dem. Det är värre att lämna något oanmält, förklarar han.
