Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Rebecca, Trine, Elsa och Annina tar examen – nu väntar smörgåstårta, skumpa och sommarjobb

Fyra unga glada tjejer tittar leednde in i kameran. Två av dem står inomhus och de två övriga utomhus.
Bildtext Rebecca Kojo, Trine Sundström, Elsa Forsgård och Annina Nieminen sammanfattar tiden på andra stadiet som rolig och lite stressig.
Bild: Roy Mäki-Fränti / Hannah Thulé / Yle

Nu är skolan över för tusentals yrkeselever och gymnasister. Vi har talat med fyra av dem som ser fram emot att utbilda sig vidare.

För Lärkanstudenterna Elsa Forsgård och Annina Nieminen kändes beslutet att söka till gymnasiet naturligt. Båda visste att de sannolikt ville läsa vidare på universitetet.

– Yrkesskola kändes dessutom som att jag måste välja något specifikt, och jag hittade inte något jag var särskilt intresserad av, tillägger Nieminen.

Elsa Forsgård och Annina Nieminen berättar hur gymnasiet varit. - Spela upp på Arenan

Gymnasietiden har varit både rolig och utmanande.

Till de roliga minnena hör De gamlas dans och penkis.

Däremot beskriver båda två att den ökade arbetsbördan i tvåan kom som en överraskning. Och dessutom var det rätt stressigt med studentskrivningarna.

– Speciellt tvåan var stressig för mig. Jag förväntade mig inte en så stor skillnad mellan ettan och tvåan, säger Forsgård.

Nieminen tillägger att ettans distansperiod var jobbig.

”Hade varit bra med mer allmänbildning”

I allmänhet är Forsgård och Nieminen väldigt nöjda med utbildningen och känner att de inhämtat de kunskaper som behövs för nästa steg i livet. Men de efterlyser också mer allmänbildning på gymnasiet.

– Jag har fokuserat på naturvetenskaper och de hjälper mig i den riktningen jag vill, men jag önskar att det också hade funnits ett fokus på allmänbildning, säger Forsgård.

Båda håller med om att det hade varit bättre om de studerande hade haft mera tid på sig att bestämma vilka ämnen de ska skriva.

– Det hade varit bra om vi hade fått läsa alla ämnen inledningsvis, i stället för att behöva göra upp en plan redan i ettan, säger Nieminen.

Forsgård instämmeratt det hade varit bättre att lära sig lite om mycket för att få en helhetsbild.

– Nu finns det vissa ämnen som jag nästan inte vet något om, säger Forsgård.

Nieminen har beslutat att ta ett mellanår innan hon söker in till universitet. Planen är att studera psykologi eller till medianom.

Forsgård har sökt in till läkarutbildningen, men om hon inte kommer in i år så tänker hon jobba och resa.

Nu ligger höstens planer ännu långt i framtiden. Först blir det sommarjobb och sedan ska vännerna tågluffa tillsammans genom Europa.

Först ut är yrkesskolorna

Dagen före studenternas stora dag är det fest på yrkesskolorna. På Prakticum i Arabia är foajén full av förväntansfulla examinander och anhöriga med inplastade rosor i högsta hugg.

Rebecca Kojo och Trine Sundström är nyutbildade servitörer. Om en liten stund ska de få sina betyg.

– Jag ser mest fram emot att bli färdig med skolan och börja jobba, säger Kojo.

Sundström fyller i.

– Ja, och att jag äntligen har ett yrke och kan ta det lugnt.

Två nyutexaminderade servitörer i festkläder.
Bildtext Lön och jobbmöjligheter är viktiga, säger Kojo och Sundström, men viktigast är att man tycker att ett jobb är intressant.
Bild: Roy Mäki-Fränti / Yle

Sommarplanerna är klara, nu blir det sommarjobb. Kojo ska jobba på ett skärgårdscafé i Pellinge, Sundström har fått jobb på ett varuhus.

Servitörsyrket har sina sidor och det är lätt att hitta jobb. Men det innebär också långa dagar och obekväma arbetstider. Därför tänker båda bygga på sina kompetenser till hösten.

– Jag har sökt in till socionomutbildningen på Arcada, säger Sundström.

– Jag ska utbilda mig vidare till kock på läroavtal, säger Kojo.

Men innan sommarjobb och fortsatta studier ska examen firas.

– Jag firar med släkten idag, smörgåstårta och ett glas skumpa, säger Kojo.