Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

I Atlantis gör Martina Moliis-Mellberg en djupdykning i musikens värld: ”Ibland går en enkel musikslinga rakt in i hjärtat”

Martina Moliis-Mellberg vid klarblå vägg.
Bildtext Följ med Martina Moliis-Mellberg till Atlantis, som hon säger är ett tillstånd snarare än en plats.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Med en avslappnad och intresserad inställning till musik har poeten och filmkritikern Martina Moliis-Mellberg gjort musikserien Atlantis. De fyra första avsnitten hittas nu på Yle Arenan.

Martina Moliis-Mellberg berättar att hon alltid har gjort spellistor och innan det blandskivor och blandkassetter som hon har delat ut åt sina vänner, något som hon nu ser tillbaka på med ett skratt.

– Jag tror att folk i min närhet har varit både glada och irriterade över att jag har prackat på dem min musik, konstaterar hon i dag.

Följ med Martina Moliis-Mellberg när hon djupdyker i musikens värld

9:28
Lyssna på en intervju med Martina Moliis-Mellberg om musik, spellistor och om att som poet göra musikserien Atlantis.

En dröm som går i uppfyllelse

Poesi och filmkritik varvat med engagemang i flera olika föreningar har upptagit en stor del av Moliis-Mellbergs vakna tid under de senaste åren, men tanken om att en dag göra någonting med musik har alltid funnits där, medger hon.

En tanke som till sist har gnagt sig ut och tagit formen av ett musikprogram i 12 delar med namnet Atlantis.

– Drömmen har ju varit att göra ett musikprogram.

Martina Moliis-Mellberg framför en klarblå vägg.
Bildtext Martina Moliis-Mellberg delar med sig av sin egen musiksmak i musikprogrammet Atlantis. Allt som spelas tycker jag själv är väldigt, väldigt bra, säger Martina. Sin musiksmak beskriver hon som ”genremässigt bred” och ”varierad”, så sannolikheten är stor att få höra något som tilltalar en i Atlantis.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Steget har inte varit stort för Moliis-Mellberg att gå från att göra spellistor åt sina vänner till att göra ett musikprogram för en bredare publik. Avsnitten beskriver hon i grund och botten som spellistor.

– Jag tänker att man bara skulle kunna lyssna på låtarna i programmet som en spellista och det skulle också funka hur bra som helst.

I Atlantis varvar hon musik med sina egna tankar, anekdoter och reflektioner kring ett visst tema. Musiken för programmet framåt, men Moliis-Mellbergs kommentarer mellan låtarna ger ett mervärde som en spellista vanligtvis inte kan erbjuda.

Början

55:51
Lyssna på det första avsnittet av Atlantis med tema ”början”.

Atlantis är ett tillstånd snarare än en plats

Varje avsnitt har ett övergripande tema som Moliis-Mellberg löst reflekterar kring, men musiken är inte vald enligt tema.

Eftersom musik för henne är väldigt starkt kopplad till känslor och olika känslotillstånd har hon i låtvalet fokuserat på de sinnesstämningar som musiken förmedlar och väcker.

– Den känsla jag har kan bli förhöjd av viss musik eller så kan musiken få mig att uppleva väldigt starka känslor.

Martina Moliis-Mellberg

Jämfört med att ta del av andra konstformer är musiken utmärkande eftersom den inte tar stora omvägar via intellektet, utan den går rakt in i någonting intuitivt känslomässigt för Moliis-Mellberg.

– Ibland kan det vara någonting simpelt eller banalt som någon sjunger om, eller en enkel musikslinga som går rakt in i hjärtat eller som får mig att vilja dansa. Så, det finns en rak väg från musiken in i det som har med känslor att göra, mer än med annan konst, tycker jag.

Det finns en rak väg från musiken in i det som har med känslor att göra, mer än med annan konst

Martina Moliis-Mellberg

Moliis-Mellberg säger att musiken som konstform transporterar henne in i någonting annat.

– Man är samtidigt där men ändå någon annanstans, beskriver Moliis-Mellberg tillståndet hon kan hamna i när hon lyssnar på musik.

Det är inte en plats, utan en känsla. Precis som i det tilltänkta Atlantis dit Moliis-Mellberg tar med lyssnarna i varje avsnitt.

Poesin behöver också rytm och melodi

I sin poesi händer det att Martina Moliis-Mellberg refererar till musik. Hon ser vissa likheter mellan musiken och poesin, trots att de som konstuttryck är olika varandra.

– I mitt skrivande jobbar jag mycket med rytm och ton och man kunde till och med säga att poesin har en viss melodi.

Martina Moliis-Mellberg vid klarblå vägg.
Bildtext Trots sin kärlek till musik håller Martina Moliis-Mellberg själv inte på med musik, men som barn spelade hon cello och piano. ”Jag tror att alla är väldigt glada över att jag inte gör det längre.”
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Som exempel nämner hon det rytmiska som hon tycker är viktigt både i poesin och i musiken.

– Därför är det inte märkligt för mig att jag håller på med poesi och är väldigt intresserad av musik.

Men hon fortsätter:

– Jag skulle aldrig hålla på med musik, där vet jag mina egna begränsningar.

Samtal om musik med vänner

”Hej, har du hört den där låten?” ”Den där nya skivan var ju inte så bra.” ”Du måste lyssna på den här låten!”

Så beskriver Moliis-Mellberg att hennes umgänge låter rätt ofta.

– Jag har den goda turen att ha några vänner som också är väldigt intresserade av musik. Vi brukar skicka låtar och spellistor åt varandra.

Martina och musiken

Moliis-Mellberg berättar att det är de här samtalen med sina musikintresserade vänner som är hennes främsta källa till att hitta ny musik. Men hon följer också med i de spellistor som hennes favoritartister publicerar.

Musikströmningstjänsternas algoritmer har hon däremot ingen stor tilltro till.

– Spotifys algoritmer vet inte vad jag vill ha. De vill bara att jag ska lyssna på någon märklig liveinspelning, men som tur är vet mina vänner vad jag vill ha.

Moliis-Mellberg tycker själv också om att vara den som tipsar om musik och det är också en av de förhoppningar hon har med Atlantis.

– Om ens en person hör en låt som de vill fortsätta lyssna på så har jag lyckats!

Lyssna på Atlantis på Yle Arenan eller på Yle Vega lördagar klockan 13.03.