Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Miljardsatsning på tapeten i Kristinestad och Karleby: ”Det här är nog enormt för oss”

En kvinna med kort blont hår och glasögon skrattar.
Bildtext Angelique Irjala ser möjligheter till ytterligare etableringar i Kristinestad.
Bild: Yle/Juho Teir

Det är en glädjens dag, konstaterar man i Karleby och Kristinestad efter att det blivit klart att en miljardinvestering i vätgas möjligen kommer till städerna.

Amerikanska Plug Power meddelade på tisdag eftermiddag att de vill investera i tre olika vätgasfabriker i Karleby, Kristinestad och Borgå.

Ett slutligt investeringsbeslut fattas först 2025 eller 2026, men för de tre städerna skulle en sådan här investering vara av stor betydelse.

– Det här är nog enormt för oss. Det här har vi jobbat med en längre tid och vi är väldigt glada att det nu äntligen är officiellt, konstaterar Angelique Irjala, vd för näringslivscentralen i Kristinestad

– Vi pratar om en massiv industri som kommer att ge väldigt många nya jobb och möjligheter i Kristinestad. Det är en glädjens dag.

Enligt Irjala besökte representanter från Plug Power Kristinestad redan i början av året för att se vilka möjligheter det fanns för en etablering i staden.

– Det som talar för Kristinestad är att vi har en hamn och en naturligt djup farled, vi har Fingrid-stationen och vi har dessutom mycket utrymme och producerar mycket grön energi tack vare vindkraften.

Även Stina Mattila, stadsdirektör i Karleby, nämner vindkraft, hamnen och relativt färdig infrastruktur som orsak till att även Karleby valts av Plug Power som möjlig etableringsort.

– Det är nog av betydelse. Den här tomten vid riksväg 8, Kronoporten som vi pratar om är nog ett jätteintressant område för företag som till exempel Plug Power.

Stina Mattila pitää puhetta kaupunginjohtajakisan voittamisen jälkeen.
Bildtext Enligt Stina Mattila kommer etableringarna att kräva arbetskraftsrekrytering från utlandet.
Bild: Petri Kuikka / Yle

I Kristinestad skulle anläggningen placeras på det nya industriområdet som planeras på Kristinestads norra sida. Huruvida projektet behöver mer vindkraft för att bli verklighet kan inte Irjala svara på.

– Det har man inte berört, så den frågan kan jag inte svara på. Det som har varit avgörande i Kristinestad är att det finns en koppling till stamnätet. Enligt vad vi vet idag är det inte beroende av till exempel havsvinden. Det får vi se under resans gång.

– Det är klart att man inte kan sätta hela Mellersta Österbotten och Österbotten full med möllor. Någonstans går gränsen hur mycket man kan etablera här, konstaterar i sin tur Mattila.

Behövs arbetskraft utifrån

Investeringen i Kristinestad ska fokusera på att använda fossilfri vätgas för att producera stål, medan man i Karleby ska producera ammoniak med hjälp av vätgas.

Nästa steg är arbetet med bland annat tillståndsprocesser.

– Idag inleder vi det riktiga arbetet. Vi kommer nog att ha mycket jobb framför oss, men det är med stor iver och glädje vi tar itu med det här arbetet, konstaterar Irjala.

Om etableringarna blir verklighet kommer det att ge hundratals jobb till båda orterna. I rekryteringen kommer man att fokusera även på utlandet.

– Med en sådan här investeringsvåg som vi har i Finland tror jag att vi måste ta invånare också utifrån och sakkunniga utifrån, säger Mattila.

– Vi har också bra skolor här i Karleby som utbildar människor till den här branschen och med samarbete tror jag att vi får hit sakkunnig personal.

Diskussion om artikeln