Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Superlöftet Saga Vanninens följande sjukamp blir U23-klassens hemma-EM i Esbo – det finländska rekordet är nu det självklara målet för sommaren

Saga Vanninen sitter vid idrottsplanen i Alberga
Bildtext Saga Vanninen bekantar sig med idrottsplanen i Alberga, där U23-EM i friidrott arrangeras i juli.
Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Sjukamparen Saga Vanninen, som under veckoslutet gjorde alla tiders näst bästa finländska resultat i grenen, kommer följande gång att genomföra mångkampen i hemma-EM i U23-åldersklassen. Vanninens mål i sommar är både EM-framgång och ett finländskt rekord.

Saga Vanninen och en stor del av de övriga löftena i U23-åldersklassen bekantade sig i dag med den kommande EM-arenan i Esbo. Finland kommer att ställa upp med ett stort lag på cirka 70 idrottare. Vanninen hör till truppens största medaljfavoriter vid sidan av släggkastaren Silja Kosonen och spjutkastaren Topias Laine.

Vanninen är från tidigare tvåfaldig juniorvärldsmästare i sjukamp, och veckoslutets fina serie i Götzis som gav 6391 poäng cementerade Vanninens position som guldfavorit i Esbo.

– Återhämtningen från Götzis har gått bra, även om jag ännu inte är helt återställd. Men jag återhämtar mig lite i gången och följande sjukamp blir i Esbo. Fram till dess kommer jag att tävla i enskilda grenar, berättar Vanninen.

I nästa sjukamp står EM-medaljer på spel

Vanninens tävlingsprogram den här sommaren är ännu inte spikat, med undantag av de självklara mångkamperna i Esbo och i friidrotts-VM i Budapest. Men förra veckoslutets mångkamp i Götzis gav redan en klar bild av vilka grenar som fungerar just nu.

– Framför allt i längd som fungerade bra i Götzis skulle vara trevligt att tävla i, men jag behöver säkert också tävlingar i kastgrenarna som inte lyckades så bra där.

Vanninen går in som den stora guldfavoriten, men någon promenadseger till guldet blir det inte. I Alberga i Esbo utmanas Vanninen kanske framför allt av Nederländernas Sofie Dokter som i Götzis endast var 70 poäng efter Vanninen.

– Det blir en högklassig tävling. Jag vet inte exakt vilka namn som kommer att delta. Lite press känner jag, men man kan inte tänka allt för mycket på det. Det gäller att förbereda sig för den tävlingen precis som för alla andra.

– Alberga har en fin stadion och det blir trevligt med hemma-EM med många bekanta på läktaren.

Målet är Satu Ruotsalainens finländska rekord

Vanninen bytte tränare förra hösten och tränas numera av Jesse Jokinen. Tränarbytet ser ut att ha varit lyckat då hon slog sitt gamla sjukampsrekord med 120 poäng i öppningstävlingen i Götzis. Där förbättrade hon också på sina grenrekord i höjd, 200 meter, längd och 800 meter.

Av sjukampens grenar är spjut den enda grenen där hon ännu inte slagit sitt gamla rekord. I Götzis lyckades hon inte heller i sin normalt starkaste gren kula.

Det finländska rekordet 6404 poäng gjort av Satu Ruotsalainen fyller redan 33 år i år ifall det överlever fram till augusti. Men många tror att rekordet slås i Esbo där man tävlar 13–16 juli.

– Det skulle vara dumt att säga att jag inte siktar på rekordet då jag kom så nära senast. Jag hoppas på att jag förbättrar så mycket på resultaten under sommaren att jag slår rekordet.

Diskussion om artikeln