Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungern i hetluften igen – kommer landets EU-ordförandeskap att stoppas?

Uppdaterad 30.05.2023 20:19.
EU:s och Ungerns flagga med en taggtråd som symboliserar problemen i relationen
Bild: Dalibor Brlek / Alamy/All Over Press

En ny strid blossar upp om Ungerns roll i EU. Europaparlamentariker vill att Ungern ska förhindras att få EU-ordförandeskapet nästa år. Från ungersk sida avfärdar man misstankar om att landet inte skulle sköta uppdraget objektivt.

Ordförandeskapet diskuterades också vid sidan av den egentliga agendan då Europaministrarna träffades i Bryssel idag för att diskutera ungerska brott mot rättsstatsprincipen.

Den tyska EU-ministern Anna Lührmann menade att Ungern för tillfället är isolerat – dels på grund av rättsstatsprincipen, dels på grund av att det är oklart ifall landet stöder Ukraina i det brutala ryska anfallskriget.

– Därför tvivlar jag på i vilken utsträckning Ungern kan hantera ett framgångsrikt ordförandeskap, sa Lührmann inför mötet.

Tysklands Europaminister Anna Lührmann under ett möte i Bryssel
Bildtext Tysklands Anna Lührmann kom med skarp kritik mot Ungern under Europaministrarnas möte i Bryssel.
Bild: Alexandros Michailidis

Europaparlamentet röstar på torsdag

EU:s medlemsländer svingar ordförandeklubban ett halvt år åt gången. Ungern står i tur att ta över i juli 2024, bara en månad efter att EU-valet har hållits.

Ordförandeskapet handlar om att på ett neutralt sätt planera och leda arbetet i EU:s ministerråd och ansvara för att lagstiftningsärenden går vidare.

– Ur Finlands synvinkel är det klart att ett ordförandeland alltid representerar rådets gemensamma syn, konstaterade Finlands Europaminister Tytti Tuppurainen under en pressträff och fortsatte genom att säga att det förutsätter man av alla ordförandeländer, inklusive Ungern.

Men på grund av de många konflikter som Ungern har med EU, befarar Europaparlamentariker i flera politiska grupper att Budapest ändå inte kommer att klara av jobbet på ett korrekt sätt.

På torsdag läggs det fram en resolution i Europaparlamentet där man ifrågasätter Ungerns kapacitet att fullfölja uppdraget på grund av landets brott mot EU-lag och mot människors grundläggande rättigheter.

Omröstning i Europaparlamentet i Strasbourg
Bildtext Europaparlamentet röstar om en resolution på torsdag.
Bild: European Union 2022 - Source : EP

Kan man stoppa Ungerns ordförandeskap?

Europaparlamentets omröstning är ändå inte rättsligt bindande utan snarare en politisk signal.

Hittills har man ändrat tågordningen i EU-ordförandeskapen enbart på grund av att nya länder har anslutit sig till unionen.

Det finns ändå flera möjliga tillvägagångssätt menar en grupp nederländska jurister, som citeras av tidningen Politico.

Det handlar dels om att inte låta Ungern leda möten där det kan uppstå intressekonflikter, dels om att man helt enkelt skjuter upp det ungerska EU-ordförandeskapet i samma stil som de förändringar som gjordes till följd av nya medlemsländer.

Ett tredje alternativ skulle enligt denna Meijers-kommitté vara att besluta att länder som har pågående rättstvister med EU inte kan ta över ordförandeposten.

Över tio år av demokratisk tillbakagång

Ungerns problem med rättsstatsprinciperna tog fart efter att premiärminister Viktor Orbán kom till makten år 2010. Då hade landet sex år tidigare godkänts för sin demokratiseringsprocess och blivit medlem av EU.

Med Orbán var tillbakagången ett faktum och den rättsliga långdansen med Bryssel inleddes.

Ungern betecknas idag som ett parlamentariskt envälde med brister i allt från rättsväsende till valsystem, en omfattande korruption och inskränkta medborgerliga friheter – allt i strid med EU:s fördrag.

Utdragna förhandlingar pågår som bäst om Budapest ska få de miljardbelopp som EU har fryst på grund av problemen, men tvisterna med Ungern slutar inte där.

För tillfället har Ungern också opponerat sig mot det elfte sanktionspaketet mot Ryssland, vilket landet har gjort gång på gång under de tidigare sanktionsrundorna.

Ungerns europaminister Judit Varga i samtal med Didier Reynders, kommissionär med ansvar för rättsliga frågor
Bildtext Ungerns Europaminister Judit Varga i samtal med Didier Reynders, kommissionär med ansvar för rättsliga frågor
Bild: Alexandros Michailidis

Ungerska ministern avfärdar kritiken

Ungerns Europaminister Judit Varga, som representerar Orbáns Fidesz-parti, betecknade diskussionen om EU-ordförandeskapet som rent nonsens när hon besökte Bryssel under tisdagen.

– Ungern kommer att inneha ordförandeskapet som en ärlig mellanhand. Och ser man på Ungerns första ordförandeskap år 2011 så fanns det ingen kritik mot den proffsiga skötseln då, sa Varga och menade att folket istället behöver ett nytt Europaparlament som inte sysslar med egna ideologiska påtryckningar.