Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Navalnyj anklagas för extremism i nytt rättsfall – expert: “Man vill stoppa undan Navalnyj på lång tid”

Uppdaterad 31.05.2023 06:02.
Aleksej Navalnyj väntar på att en rättegång ska börja den 20 februari.
Bildtext Ytterligare anklagelser riktas nu mot oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.
Bild: Juri Kochetkov / EPA

Nya anklagelser mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj väntas tas upp i Moskvadomstolen under onsdagen. Anklagelserna handlar framför allt om “extremism” och tros leda till längre fängelsestraff.

För drygt en månad sedan uppgav Aleksej Navalnyj, ledande oppositionsfigur i Ryssland, att ryska myndigheter förbereder en stor rättegång mot honom.

Han sade då att han riskerar att tillbringa resten av sitt liv i fängelse, som följd av att han anklagas för såväl ”terrorism” som ”extremism”.

Navalnyj avtjänar för tillfället ett 11,5 år långt fängelsestraff för bland annat bedrägeri och domstolstrots - brott som han förnekar att han begått och åtal som han säger är politiskt motiverade.

Kuvassa Navalnyi on kaltereiden takana ja katsoo kameraa kohti.
Bildtext Navalnyj syns på en tv-skärm från straffkolonin där han nu avtjänar sitt 11,5 år långa straff.
Bild: Maxim Shipenkov / EPA

Nu riskerar han att få ett betydligt längre straff och på onsdagen förväntas en ny rättsprocess mot Navalnyj dra igång.

– Det pratas om 30 år till på det straff han redan avtjänar, säger Bo Petersson, professor i statsvetenskap vid Malmö universitet.

– Om han skulle överleva det så skulle han ju vara en gammal och troligtvis bruten man när han kommer ut.

Statsvetaren Bo Petersson, Malmö universitet.
Bildtext Bo Petersson, professor i statsvetenskap vid Malmö universitet.
Bild: Bo Petersson / Malmö universitet

Anklagas för ”extremism”

Enligt den ryska nyhetssajten Mediazona handlar den nya rättegången framför allt om anklagelser om extremism.

Rättegången i Moskvadomstolen ska bland annat behandla anklagelser om att Navalnyj skapat en extremistisk organisation, uppmanat till och finansierat extremism och gett upprättelse åt nazism.

– Men i verkligheten handlar det hela om att man från myndigheternas håll vill ha Navalnyj undanstoppad på så lång tid som möjligt. Man vill få honom ur vägen, som följd av den status som han fortfarande har i och med att han är den främsta oppositionella personen gentemot Putinregimen, säger Petersson.

Rysslands president Vladimir Putin.
Bildtext Navalnyj är fortfarande den ledande oppositionsfiguren mot Putinregimen.
Bild: EPA-EFE

Enligt Navalnyjs Telegramkanal fick han ta emot en anklagelseskrift på sammanlagt 3 828 sidor att bekanta sig med innan rättegången, som officiellt registrerades vid Moskvadomstolen i förra veckan.

Men eftersom Navalnyj suttit i isoleringscell i fängelset, och därmed inte haft tillgång till dokumenten, har han inte kunnat bekanta sig med anklagelserna som nu riktas mot honom.

Petersson säger också att den kommande rättegången är en ”ren skådeprocess” vars utfall är beställt på förhand.

– Ryssland är ingen rättsstat. Ryssland har inget oberoende rättsväsende. Det som åklagarämbetet säger, det brukar det bli leverans på, säger han.

– Samtidigt ger rättegången Navalnyj en möjlighet att nå ut till omvärlden genom sin plädering och de uttalanden han gör. På det sättet löper regimen trots allt en viss risk att få en spark på smalbenet.

Terroristanklagelser kan innebära ytterligare tiotals år i fängelse

Utöver anklagelserna om extremism, som nu väntas behandlas i Moskvadomstolen, har Navalnyj sagt att ryska myndigheter också förbereder ett rättsfall i en militärdomstol där han kommer att anklagas för terrorism.

– Från FSB:s, det vill säga säkerhetstjänstens, sida säger man att Navalnyjs antikorruptionsfond har påträffats som en trolig finansiär och uppdragsgivare till det sprängattentat som ägde rum i Sankt Petersburg i början av april, där Vladlen Tatarskij, en känd militärbloggare och ”hök” när det gäller kriget mot Ukraina, avled, säger Petersson.

Kokokuvassa kolme kypäröin varustautunutta poliisia seisoo illalla kadulla. Taustalla kahvila, jonka ulkosivu on räjähtänyt.
Bildtext Militärbloggaren Vladlen Tatarskij avled i ett sprängattentat i Sankt Petersburg i april.
Bild: Sputnik

Navalnyj har sagt att anklagelserna om terrorism är ”absurda”, i synnerhet eftersom han själv har suttit i fängelset sedan 2021 och därmed anklagas för att ha begått brott medan han befunnit sig på straffkolonin.

”Vill att han bryts ner”

Enligt Petersson försöker Kreml bryta ner Navalnyj, som fortfarande är den främsta oppositionella figuren i Ryssland.

– Man vill steg för steg nöta ner hans motståndskraft, förmåga, vilja och energi, utan att han fysiskt undanröjs, det vill säga dödas.

Navalnyjs team har flera gånger påpekat att Navalnyj visar tecken på att inte må bra på straffkolonin där han befinner sig. Han uppges ha gått ner åtta kilogram på en månad och haft magproblem.

Men samtidigt pekar mycket på att den ryska regimen inte vill att han dör i fängelset.

– Om han skulle dö i fängelset finns ju risken, ur regimens perspektiv, att han blir ännu större än när han levde, dels i omvärldens ögon, dels internt. Att bryta ner honom steg för steg och successivt ligger förmodligen närmare regimens ideal än att han går ur tiden snabbt och abrupt, säger Petersson.

Joukko musta-asuisia mellakkapoliiseja tulee pamppujen kanssa kuvan oikealta laidalta kohti mielenosoittajia vasemmalla. Yksi mielenosoittaja makaa maassa. Yksi poliiseista on nostanut pamppunsa lyödäkseen reppuselkäistä miestä edessään.
Bildtext Fängslandet av Aleksej Navalnyj i januari 2021 ledde till protester i Ryssland.
Bild: Anatoly Medved / AOP

Hur ser du på risken för att Navalnyj blir irrelevant om han får ett betydligt längre fängelsestraff än det han redan har i dag?

– En parallell som ofta dras här är till Nelson Mandela. Han höll sig relevant under hela sitt mer än 25 år långa fängelsestraff på Robben Island. Och kommunikationsmöjligheterna för Navalnyj är bättre än vad de var för Mandela på den tiden, säger Petersson.

– Det faktum att han hålls inspärrad gör ju inte att hans värde som symbol och galjonsfigur fråntas honom, så det finns förutsättningar för att han ska fortsätta göra ett intryck.