Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ryssland stänger ambassadens kontor i Villmanstrand – ”Ansvaret ligger hos Finland”

Uppdaterad 30.05.2023 22:36.
Vladimir Putin sitter vid ett bord.
Bild: Alexey Filippov / AFP

Ryssland stänger sin ambassads kansli i Villmanstrand samt två filialer till Finlands generalkonsulat i Sankt Petersburg den 1 juni. Beslutet att stänga kontoret i Villmanstrand uppges bero på den kurs Finland tagit.

Beslutet motiveras med Rysslands bedömning att Finland slagit in på en antirysk kurs. Rysslands utrikesministerium uppger att ryska diplomater möter problem i Finland.

Finlands ambassadör i Moskva Antti Helanterä har kallats upp till ryska utrikesministeriet, meddelar Finlands utrikesministerium.

Enligt Ryssland kommer man att överräcka en not till Helanterä.

Förutom kontoret i Villmanstrand kommer Ryssland också att stänga filialer i Murmansk och Petrozavodsk, som hör till Finlands generalkonsulat i Sankt Petersburg. De stängs samtidigt som kontoret i Villmanstrand.

I april frös Ryssland de finländska beskickningarnas tillgångar, Finland har skickat en not till Ryssland om det ärendet.

Taleskvinnan Maria Zakharova från Rysslands utrikesministerium säger att tillgångarna frystes som en motåtgärd, eftersom deras beskickningar i Finland bara får använda konton hos en finländsk bank. Det är möjligt att kommentarerna om diplomaters problem i Finland syftar på detta.

”Ansvaret i den här situationen ligger helt och hållet hos Finland”, säger Rysslands utrikesministerium.