Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HS: Den tillfälliga bron som rasade i Hagalund hade inte satts ihop korrekt

Arbetare vid Hagalundsbron.
Bildtext Bron som rasade hade levererats av företaget Renta Telineet.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Enligt företaget som levererade bron hade de ansvariga på byggarbetsplatsen i Hagalund i Esbo inte tänkt efter ordentligt.

Tidningen Helsingin Sanomat skriver att en del av bristerna som framkom i samband med utredningen efter det broras, som ledde till att 24 ungdomar föll ner och skadade sig, föranleddes av att brobyggarna struntade i bruksanvisningen.

Det säger Jarno Tuuri, vd för företaget Renta Telineet som levererade bland annat den bro som rasade under olycksdagen 11 maj.

Enligt utredningen, som Esbo stad hade beställt, fanns det brister i stöd och låsning av ställningarna samt brister i stödet av gallren mot knäckning.

Enligt Tuuri hade broarna inte satts ihop enligt tillverkarens instruktioner. Enligt bruksanvisningen kräver längre broar, som den som rasade, tilläggsstöd för att hålla ordentligt. Men stöden måste beställas separat, vilket inte hade gjorts, säger Tuuri.

Enligt honom framkom det i de engelska och tyska instruktionerna, men inte de finska. Tuuri anser att de ansvariga på byggarbetsplatsen inte hade tänkt efter ordentligt.

Olycksutredningscentralen Otkes utredning av olycka i Hagalund i Esbo pågår fortfarande.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel HS: Espoon väliaikaisia siltoja ei koottu ohjeiden mukaan skriven av Otso Karhu. Översättningen är gjord av Christoffer Kaski.