Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Blinken i Sverige: ”Tiden är inne för Sverige att släppas in i Nato”

USA:s utrikesminister Antony Blinken och Sveriges statsminister Ulf Kritersson på pressträff i Luleå 30.5.2023.
Bildtext Antony Blinken och Ulf Kristersson höll en pressträff i Luleå på tisdagskvällen.
Bild: Lehtikuva

Sverige har uppfyllt sina förpliktelser och nu är det dags att skrida till verket. Det sa USA:s utrikesminister Antony Blinken om den svenska Natoprocessen på tisdagskvällen under sitt besök i Sverige.

Det är dags nu för Turkiet – och Ungern – att ratificera Sveriges inträde i alliansen.

Det sa USA:s utrikesminister Antony Blinken på tisdagskvällen under sitt besök i Luleå i Sverige.

Han underströk ändå att det är viktigt att vartenda medlemsland i Nato fattar sina egna beslut, i och med att man förbinder sig vid att försvara varandra inom ramen för Natos artikel 5.

Det var något som värden för besöket, Sveriges statsminister Ulf Kristersson höll med om.

– Vi har sagt det tidigare men det gäller fortfarande: Bara Turkiet kan fatta turkiska beslut, konstaterade Kristersson.

Hoppet om Vilnius lever

Efter att resultatet i det turkiska presidentvalet stod klart i söndags, har det talats om en ny möjlighet att få fart på den svenska Natoprocessen.

Utrikesminister Tobias Billström sa i måndags att kontakterna på tjänstemannanivå mellan Turkiet och Sverige är aktiva och lät även förstå att samtalen på politisk nivå väntas återaktiveras inom kort.

– Nu vet vi vem vi förhandlar med, sa Billström, med hänvisning till Recep Tayyip Erdoğans seger i valet.

Före det turkiska presidentvalets andra omgång var spekulationerna om det svenska medlemskapets öde i full gång.

En del menade att Sverige redan skulle ha gett upp drömmen om att bli fullvärdig Natomedlem före försvarsalliansens toppmöte i Vilnius i juli.

Det här tillbakavisades ändå av svenska politiker, som menade att det inte finns någon plan b, utan att målet fortfarande är inställt på Vilnius.

Blinken: Ingen koppling mellan jaktplan och svenskt medlemskap

Samtidigt väckte uttalanden från amerikanska politiker nyligen intresse i Sverige, det handlade om en eventuell koppling mellan försäljningen av amerikanska F-16 jaktplan till Turkiet och en turkisk ratificering av Sveriges Natoansökan.

På tisdagskvällens pressträff i Luleå sa USA:s utrikesminister Blinken att han anser att USA bör framskrida i försäljningen av F-16 jaktplan till Turkiet – men att president Joe Bidens administration inte kopplar ihop de två frågorna.

Varken Kristersson eller Blinken ville säga något om sannolikheten att Sverige är medlem i alliansen inom de sex veckor som återstår före mötet i Vilnius, annat än att de anser att tiden är inne och att de hoppas på snabba steg framåt nu.

– Har ni några odds, skämtade Blinken i sitt svar till den journalist som frågade om sannolikheten för att Sverige är Natomedlem redan i juli.