Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

14-åriga pojkar klättrade 150 meter högt i en mast och beordrades ner av polisen – ”Självklart att det är livsfarligt”

Digitas tv-mast i Vehmasmäki i Kuopio.
Bildtext Den här tv-masten finns i Vehmasmäki i Kuopio.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Pojkarna hade inspirerats av en utmaning på sociala medier. Polisen uppmanar föräldrar att prata med sina barn om riskerna med att följa den här typen av utmaningar.

Fyra 14-åriga pojkar klättrade olovligen upp i en antennmast i Esbo fredagen den 26.5. Pojkarna filmade sin klättring från en avsats på omkring 150 meters höjd. Filmandet fick ett plötsligt slut när polisen kom till platsen och beordrade pojkarna att komma ner.

Polisen förde ungdomarna till polisstationen där de förhördes i sällskap av sina föräldrar.

Polisen beslagtog både utrustningen som använts för att filma och det filmade materialet. Dessutom beslagtog polisen en kniv och redskap som lämpar sig för inbrott.

Enligt kommissarie Hannu Väänänen berättade pojkarna att en utmaning som spritts på sociala medier inspirerat dem att klättra upp i masten.

”Det är självklart att det är livsfarligt när okunniga unga klättrar på 150 meters höjd. I nyheterna har vi fått läsa om händelser på olika håll i världen där en utmaning på sociala medier fått leken att sluta för gott. Vuxna måste prata med sina barn om de här sakerna så att vi inte behöver informera om ett enda dödligt fall”, säger Hannu Väänänen i ett pressmeddelande från polisen.