Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah.
Bildtext Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah.
Bild: Silja Viitala / Yle

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Automatiserade myndighetsbeslut allt vanligare

Allt fler beslut som staten och kommuner fattar sker på ett automatiserat sätt. Det kan handla om allt från skattebeslut till beslut om plats på daghem.

Det möjliggörs av lagförändringar som trädde i kraft nyligen, och i enkla fall sparar det både myndighetens och den berörda personens tid.

Myndigheterna får ändå inte använda så kallad generativ AI, såsom Chat GPT, i automatiskt beslutsfattande, eftersom man inte kan veta säkert att beslutet då blir korrekt.

Här kan du läsa mer om hur bland annat FPA och Skatteförvaltningen automatiserar sina beslut allt mer.

Kristdemokraterna håller låg profil i regeringsförhandlingarna

Det har bubblat mycket kring Svenska folkpartiet och regeringsförhandlingarna, men Kristdemokraterna som också är med och förhandlar om ett regeringsprogram har hållit låg profil.

Svenska Yle har ringt runt till KD:s aktiva på gräsrotsnivå för att fråga hur stämningen är – och gräsrötterna tycker att förhandlarna har skött sig väl.

– Om vi tänker på de här fyra partierna så är det kanske bra att det finns någon som hellre bygger broar än förstör dem, säger Jaana Shelby, som ställde upp för partiet i riksdagsvalet i Egentliga Finlands valkrets.

Konstnärer rädda för regeringens spariver

Politikernas planer på besparingar och inställning till kultur oroar bildkonstnären Maija Albrecht i Ingå

Hon är rädd för att den nya regeringen kommer att slopa till exempel de extra konstnärspensionerna.

– Det är väldigt få som får dem, men om det är i dem som regeringen sparar så blir det katastrofalt för konstnärerna.

Maija Albrecht undrar bland annat hur hälsovården ska fungera för konstnärer i framtiden.

– Vi blir inte rikare och vi har inte kunnat samla pengar för vår egen trygghet. Det är en stor fråga.

Nya åtal mot Aleksej Navalnyj – riskerar 30 år i fängelse

I dag på onsdagen väntas nya anklagelser mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj tas upp i Moskvadomstolen.

Anklagelserna handlar framför allt om extremism och tros leda till längre fängelsestraff.

– Från myndigheternas håll vill man ha Navalnyj undanstoppad på så lång tid som möjligt, som följd av den status han fortfarande har som den främsta oppositionella personen gentemot Putinregimen, säger Bo Petersson, professor i statsvetenskap vid Malmö universitet.

Friskaste finländarna bor på Åland, i Österbotten och Nyland

Det finns stora regionala skillnader i sjukligheten bland finländarna – och de friskaste medborgarna bor på Åland, i Österbotten, Nyland och Helsingfors.

Det visar det nationella hälsoindexet som upprätthålls av Folkpensionsanstalten, Institutet för hälsa och välfärd THL, Pensionsskyddscentralen och Statistikcentralen.

Alkoholrelaterade sjukdomar, mental ohälsa och sjukdomar i rörelseorganen förekommer i minst utsträckning på Åland, medan finländarna i landets östra del är sjukast i snitt.

Här kan du läsa mer om ämnet.

Vädret

Ett regnområde passerar vårt land under dagens lopp. Därefter tilltar vinden och kallare luft börjar strömma från nordväst i natt.

Landets södra och mellersta delar samt Norra Österbotten och Kajanaland får växlande molnighet och från nordväst lokalt regn eller regnskurar. I eftermiddag västerifrån småningom uppehåll. Dagens högsta temperatur är 10-19 grader, varmast i sydväst.

I Lappland växlande molnighet och tidvis regn eller regnskurar, i natt i norra Lappland också snöfall. Dagens högsta temperatur är 7-15 grader.

I landskapen Satakunta, Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten, landskapet Norra Österbotten frånsett kommunerna Pudasjärvi, Taivalkoski och Kuusamo och i följande kommuner i Lappland: Kolari, Muonio och Kittilä är den västlig till nordvästliga vinden kraftig, i vindbyarna 15 m/s.

I mellersta Lappland och norra Lappland är den nordlig till nordvästliga vinden kraftig från efternatten, i vindbyarna 15 m/s.