Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea avfyrade satellit som föll i havet – utlöste luftvärnsalarm i Seoul

På en bildskärm syns en raketavfyrning, militärklädda personer följer med det som sker i bild.
Bildtext Sydkoreaner följer med nyheterna 30.5.2023 då Nordkorea meddelade om planerna på att skjuta upp en satellit.
Bild: Jeon Heon-Kyun / EPA

I både Sydkorea och Japan hann myndigheterna sända ut varningar och evakueringsuppmaningar efter att Nordkorea i natt avfyrade en raket. Uppmaningarna drogs senare tillbaka.

Enligt det sydkoreanska försvaret försvann raketen ur radarn kort efter att den sköts upp. Försvarsmakten meddelade senare att raketens flygbana verkade onormal, vilket skulle tyda på att avfyrningen misslyckats. Enligt Sydkorea landade raketen utanför den koreanska halvöns västra kust.

Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA rapporterade att raketen skulle transportera en underrättelsesatellit till en omloppsbana, men att uppskjutningen misslyckades på grund av ett tekniskt fel.

I Sydkoreas huvudstad Seoul började luftvärnssirenerna tjuta och invånarna fick sms där de uppmanades förbereda sig för evakuering. Kort senare meddelade landets inrikesministerium att meddelandet sänts ut på felaktiga grunder.

Japan varnade invånare på södra Okinawa, men också här drogs varningen snabbt tillbaka. USA har militär närvaro på Okinawa.

Nordkorea meddelade om uppskjutning i juni

Nordkorea meddelade på tisdag att de skulle skjuta upp en satellit för militär underrättelseverksamhet någon gång mellan den 31 maj och den 11 juni. Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA behövs satelliten för att övervaka USA:s och dess allierades trupprörelser.

Nordkorea säger att man har lyckats fullborda utvecklingen av landets första spionsatellit och att landets ledare Kim Jong-un har godkänt uppskjutningen.

Japan misstänker att satellitprojektet är en dimridå och det egentliga syftet är testavfyrningar av ballistiska missiler. Nordkorea har avfyrat ballistiska missiler 2012 och 2016, och påstod då att det handlade om satelliter. Båda gångerna flög missilerna över Okinawa.

USA har tillsammans med Sydkorea och Japan fördömt avfyrandet som de menar bryter mot FN:s resolutioner.

Källor: Reuters, STT