Hoppa till huvudinnehåll

Sport

De ryska idrottarnas OS-öde fortfarande oklart – Jan Vapaavuori skeptisk till deras comeback: ”Tuffa villkor”

Promobild på OS i Paris 2024
Bildtext OS i Paris inleds i slutet av juli nästa år.
Bild: Peter Ková / Alamy/All Over Press

Sommar-OS i Paris inleds om ett drygt år. I flera grenar pågår redan OS-kvalen trots att det fortfarande är oklart om ryska och belarusiska idrottare får delta i tävlingarna i den franska huvudstaden.

Ryssland och Belarus är portat från internationell idrott men internationella olympiska kommittén, IOK, har öppnat för att ryssar och belarusier ska få delta i kommande OS under neutral flagg.

– Ingen idrottare ska stoppas från att tävla enkom på grund av sitt pass, meddelade IOK i ett utlåtande i vintras.

Jan Vapaavuori, ordförande Finlands olympiska kommitté, är inte på samma linje.

– Jag tror fortfarande optimistiskt att ryska och belarusiska idrottare kommer att hållas borta från Paris, säger Vapaavuori efter kommitténs vårmöte på tisdagskvällen.

Grenförbunden har stort ansvar

IOK har förskjutit över ansvaret i frågan på de internationella grenförbunden. Av dem har åtminstone fäktning, judo och taekwondo öppnat för ryssar och belarusier att delta som individuella idrottare under neutral flagg.

Vapaavuori anser ändå inte att dörrarna håller på att öppnas för de ryska och belarusiska idrottarna.

– Det stämmer att internationella grenförbund har rätt att fatta beslut om OS-kvalen, men IOK:s rekommendationer är strikta vilket har minskat risken. Situationen är oklar men det finns tydliga tecken på att Ryssland själv upplever att villkoren är så tuffa att man inte vill delta, säger Vapaavuori.

Sommar OS i Paris arrangeras från den 26 juli till den 11 augusti 2024.

Diskussion om artikeln