Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU och USA mycket oroade av det upptrappade bråket mellan serber och albaner i Kosovo

Uppdaterad 31.05.2023 15:49.
Serber från Kosovo möter kravallpolis i Zvečan den 29 maj 2023. Natos fredsbevarande styrkor försökte skingra demonstranterna.
Bildtext Serber från Kosovo möter kravallpolis i Zvečan den 29 maj 2023. Natos fredsbevarande styrkor försökte skingra demonstranterna.
Bild: AFP

USA bestraffar Kosovo efter våldsamma oroligheter i de albanskstyrda serbiska områdena. Nato varnar parterna för försök att underminera freden i Kosovo.

USA har meddelat att åtgärder kommer att vidtas mot Kosovo för att landet har ignorerat uppmaningar om att undvika att öka spänningarna i de nordliga områdena där majoriteten av invånarna är etniska serber.

Kosovo förvägras bland annat att delta i en pågående USA-ledd militärövning i Europa.

Albaner tar över lokalt bestämmande och destabiliserar situationen

EU har i likhet med USA anklagat de kosovanska myndigheterna för att destabilisera situationen i norra Kosovo och har varnat för åtgärder som kan stärka de etniska spänningarna där.

I april bojkottade etniska serber lokalvalen i norra Kosovo, och det gjorde det möjligt för etniska albaner att ta kontroll över makten i lokala råd – trots att valdeltagandet var mindre än 4 procent.

Serber har upprepade gånger försökt ta över kontoren och blockera de albanska borgmästarna från arbetet.

Våldsamma sammandrabbningar i staden Zvečan

I måndags drabbade poliser och Natosoldater samman med serbiska demonstranter i Zvečan i norra Kosovo. I striderna skadades 30 soldater som tillhör Natos fredsbevarande styrkor (Kfor) och 52 demonstranter.

Demonstranter hade försökt invadera en regeringsbyggnad i samband med installationen av etniska albanska borgmästare i fyra kommuner där serberna utgör majoriteten av befolkningen. Kosovopolisen använde tårgas för att skingra dem.

Natos styrkor försökte skingra de mest våldsamma personerna i folkmassan genom att använda sköldar och batonger men möttes av ett regn av stenar, flaskor och molotovcocktails.

Nato kommer att sända ytterligare 700 soldater till Kosovo för att hjälpa till med att dämpa de våldsamma protesterna. De ansluter sig till de 3 800 som redan är i tjänst i Kosovo.

Natos fredsbevarande styrka har börjat placera ut metallstängsel och taggtrådsbarriärer i Zvečan. Natosoldaternas uppdrag är att garantera säkerheten och rörelsefriheten för alla i Kosovo, oavsett etnicitet.

Nordmakedoniska soldater står vakt och håller upp Natoflaggan.
Bildtext Nordmakedoniska soldater står vakt och håller upp Natoflaggan under den USA-ledda Natoövningen "Fast response 23" i Nordmakedonien 29.5.2023.
Bild: Lehtikuva

USA avvaktar och manar Kosovo till lugn

Den amerikanske ambassadören i Pristina, Jeffrey Hovenier, säger att USA hade förutsett konsekvenserna av beslutet att tvångsinsätta etnisk-albanska borgmästare.

USA – som är starkt allierat med Kosovo – hade försökt uppmana premiärminister Albin Kurti att ändra på sitt beslut angående tillsättande av borgmästarna, men förgäves.

Därmed har USA beslutat att Kosovos deltagande i Natoövningen ”Defender Europe 23” ställs in.

Hovenier sa att USA överväger också andra åtgärder och att man för närvarande inte är särskilt ivrig att hjälpa Kosovo i dess ansträngningar att få bredare internationellt erkännande eller nå framsteg i försöken att bli medlem i EU och Nato.

Också USA:s utrikesminister Antony Blinken har kritiserat Kosovos premiärminister Albin Kurti för att trappa upp spänningen.

På onsdagen uttalade sig också Frankrikes president Emmanuel Macron i frågan:

– Myndigheterna i Kosovo bär ansvaret för de oroligheter som har ökat kraftigt sedan etniska albanska borgmästare tillträdde i landets norra serbiska majoritetsområde.

Etniska albaner i majoritet i Kosovo – men i norr är de etniska serberna i majoritet

Kosovo utgjorde tidigare en provins i Serbien, men i februari 2008 förklarade sig Kosovo självständigt.

Då hade relationerna redan i flera år varit ansträngda mellan de serbiska och albanska invånarna i Kosovo.

Invånarna är i huvudsak etniska albaner. Medan etniska albaner utgör mer än 90 procent av alla invånare i Kosovo, utgör serberna en majoritet av befolkningen i de norra delarna av landet.

Kosovos självständighet har erkänts av USA och de flesta stora EU-länder. Men Serbien – med stöd av sin mäktiga allierade Ryssland – vägrar att godkänna Kosovos självständighet.

De flesta etniska serber inne i Kosovo godtar inte heller Kosovos självständighet. Etniska serber kräver att både etniska albanska borgmästare och Kosovos polis lämnar norra Kosovo.

Serbien har satt landets militär i högsta beredskap och har skickat fler trupper till gränsen mot Kosovo.

Källor: Reuters, BBC, AFP, AP

(Macrons uttalande tillagt i artikeln kl. 15.40)