Hoppa till huvudinnehåll

Yle svarar

Yle svarar: Allmänbildande innehåll i radio fortsättningsvis ett av Yles kärnuppdrag

Insändare
Bild: Yle

Vi publicerar skriverier, svar och rättelser som Yle skickat till tidningar. Det här svaret har skickats till Hufvudstadsbladet den 31.5.2023.

Mikael Roberts skriver i Hufvudstadsbladet (30.5) att Yle planerar att upphöra med information och utbildning via radion, bland annat genom att pratkanalen Yle Puhe avslutas.

Det är korrekt att Yle i början av året berättade att Yle Puhe från och med våren 2024 inte längre kommer att ingå i kanalutbudet. Yle har däremot inga planer på att upphöra med allmänbildande innehåll på sina radiokanaler. Tvärtom slår Yle-lagen tydligt fast att ett mångsidigt programutbud av fakta, åsikter, allmänbildning och en möjlighet till lärande och självutveckling är kärnan i hela vår verksamhet.

Yle Radio 1 fortsätter som en allmänbildande och aktuell kultur- och diskussionskanal som erbjuder information och synsätt för att bygga sin egen världsbild, tar hänsyn till kultur- och jämställdhetsperspektiv samt utvecklar och bevarar inhemsk konst och kultur. Exempelvis hörs Brysselin kone och Politiikkaradio, som Roberts nämner i sin insändare, redan nu på Yle Radio 1.

På Yle Vega erbjuder Svenska Yle ytterligare ett rikt utbud av allmänbildande innehåll inom en rad kategorier, bland annat natur, kultur och vetenskap.

Radions betydelse för Yle framgår tydligt i vår strategi: Yle bedömer antalet och omfattningen av sina radiokanaler och digitala tjänster i takt med förändringar i mediekonsumtionen och omvärlden. Radiokanaler fyller en viktig funktion. Därför eftersträvar Yle fortsättningsvis att erbjuda välfungerande och mångsidiga radiokanaler som når finländarna.

Jere Nurminen,
direktör, kommunikation och varumärke, Yle