Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nu skapas journalistisk teatermagi – Svenska Yle ställer sig på scen

Uppdaterad 06.06.2023 18:04.
Här poserar de åtta av Svenska Yles journalister som medverkar i föreställningen Storyn bakom storyn. Bakre raden från vänster: Marcus Rosenlund, Ville Hupa, Måns Strömberg aka DJ Bunuel, Niklas Aldén och Annvi Gardberg. I mitten: Barbro Björkfelt. I främre raden från vänster: Tika Sevón Liljegren och Anne Hietanen.
Bildtext De medverkande i Storyn bakom storyn: Marcus Rosenlund, Ville Hupa, Måns Strömberg aka DJ Bunuel, Nicke Aldén, Annvi Gardberg, Barbro Björkfelt, Tika Sevón-Liljegren och Anne Hietanen.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Åtta journalister intar scenen och berättar sin bästa story bakom storyn.

Svenska Yle har glädjen att presentera något som aldrig tidigare har gjorts på Yle, nämligen en föreställning där journalistiken och journalisten står i fokus. Föreställningen heter Storyn bakom storyn, och det är frågan om dokumentär teater eller så kallad livejournalistik som sker inför en levande publik.

Livejournalistik är en genre som har erövrat välden under de senaste tio åren. Svenska Yles föreställning Storyn bakom storyn handlar om den journalistiska berättelsen, och publiken får dessutom en inblick i processen. Vilka insikter, dilemman och etiska avväganden måste journalisten tampas med på vägen?

I september 2023 intar åtta av Svenska Yles programmakare scenen. Var och en berättar om en tankeväckande episod ur sitt liv som journalist, och berättar sin viktigaste story bakom storyn. Journalistik är mycket mer än det färdiga tv-inslaget eller radiosändningen.

– Ett syfte med Storyn bakom storyn är att visa den enorma mångfald som finns i vårt hus, säger Marina Meinander, som är ansvarig producent på Svenska Yle drama.

På bilden ler Marina Meinander mot kameran. Hon är inklädd en svart tröja.
Bildtext Marina Meinander är stolt över att presentera Storyn bakom Storyn.
Bild: Barbro Ahlstedt /Yle

– Här finns en uppsjö av människor och erfarenheter, vi har ett stort kunnande och massor av olikheter. Vi vill bjuda in publiken att sitta en stund vid lägerelden tillsammans med oss, och samlas kring det som är kärnan i vår verksamhet: Att dela berättelser.

Sänds också på Arenan

Sammanlagt ges tre föreställningar på olika orter i Svenskfinland. Urpremiär blir det den 19 september på Tryckeriteatern i Karis, varifrån turnén fortsätter till Österbotten. Den 21 september spelas föreställningen i Schaumansalen i Jakobstad.

Den sista föreställningen går av stapeln på Svenska Teatern i Helsingfors den 26 september. Men också den stora breda TV-publiken inbjuds att delta eftersom föreställningen spelas in och sedan kommer ut på Yle Arenan.

Svenska Yles direktör Johanna Törn-Mangs förklarar mera om tanken bakom evenemanget.

– Vi vill berätta för vår publik om det arbete och de resonemang som föregår våra publiceringar. För oss är det viktigt att öppna upp kring vår journalistik på olika sätt, och jag hoppas att publiken kan gå hem med en känsla av ökad förståelse för hur journalistik blir till. På sikt tror jag att ökad transparens kring journalistiska processer leder till ett ökat förtroende för kvalitetsjournalistiken, säger Johanna Törn-Mangs.

Svenska Yles direktör Johanna Törn-Mangs.
Bildtext Svenska Yles direktör Johanna Törn-Mangs.
Bild: Ilmari Fabritius / Yle

En story som förändrar livet

Berättelserna handlar om högt och lågt, om roliga och sorgliga saker, huller om buller. Det gemensamma är att det handlar om den där avgörande storyn, efter vilken livet aldrig blir sig likt igen.

– Det kan vara en på ytan ganska obetydlig sak som förändrar en som människa, säger Marina Meinander. Förhoppningen är att tittaren bär med sig en känsla av att livet är myllrande och stort. Varje medmänniska har en berättelse som är värd att höra.

Föreställningen bjuder på såväl insikter som skrattattacker – och dessutom ett uns spektakel. Biljetterna kostar tio euro styck (med undantag för Svenska Teatern där det finns tre priskategorier). Biljetter kan köpas från respektive teaters biljettjänst, till föreställningarna i Karis och Jakobstad från Netticket.fi och till föreställningen i Helsingfors från Lippu.fi.

– Vi har strävat efter att hålla biljettpriset lågt, för att ge så många som möjligt en chans att ta del av föreställningen på plats, säger Marina Meinander. Svenska Yle gör ingen vinst på den här föreställningen. Om man inte kan se föreställningen under turnén kan man givetvis se den senare, när den publiceras på Yle Arenan.

Känt koncept med finlandssvensk twist

I Finland är det Helsingin Sanomat som har introducerat livejournalistik i sitt koncept Musta laatikko. Före Helsingin Sanomat har olika liknande koncept lanserats i bland annat i USA, Tyskland och Spanien.

Trots inspiration från andra länder är Svenska Yles koncept unikt, eftersom det skapats utifrån Svenska Yles innehåll och enkom för Svenska Yles publik. Det berättar direktör Johanna Törn-Mangs.

– För oss på Svenska Yle är det här en möjlighet att möta vår publik på ett nytt sätt. Samtidigt vill vi bjuda publiken på en annorlunda medieupplevelse. Jag tror på styrkan i det dokumentära berättandet. Äkta och sanna berättelser om journalistik är spännande och engagerande, säger hon.

Bakom storyn-logotyp.
Bild: Svenska Yle / Martin Huldin

De journalister som medverkar i föreställningen är Annvi Gardberg, Anne Hietanen, Barbro Björkfelt, Ville Hupa, Marcus Rosenlund, DJ Bunuel (Måns Strömberg), Nicke Aldén och Tika Liljegren Sevon.

Föreställningen Storyn bakom storyn ges tre gånger, den 19 september på Tryckeriteatern i Karis, den 21 september i Schaumansalen i Jakobstad och den 26 september på Svenska Teatern i Helsingfors. Föreställningen på Svenska Teatern bandas och publiceras senare på Yle Arenan.