Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Energiexpert om miljardsatsningen på vätgas: Viktigt att Finland inte bara producerar råvaror

Peter Lund.
Bildtext Energiexperten Peter Lund är professor i teknisk fysik vid Aalto-universitet och vice ordförande för Finlands klimatpanel.
Bild: Nella Nuora / Yle

Finland verkar allt mera profilera sig som ett råvaruland, konstaterar energiexperten Peter Lund, som Svenska Yle har talat med. Lund säger att vi också måste satsa på innovationer, teknologi och utbildning.

Energiexperten Peter Lund, professor vid Aalto-universitetet, anser att det är väldigt positivt med nyheter om utländska firmor som är intresserade av att investera i fossilfri energi i Finland, men han påpekar att amerikanska Plug Powers planer på tre olika vätgasfabriker i Svenskfinland inte har kommit långt, utan att det krävs många steg innan investeringen är verklighet.

Hur stor nytta har Finland av den här investeringen om den blir av?

– Allt som allt talar man om ungefär tusen direkta arbetsplatser och några tusen indirekta, så nog har det en positiv inverkan, men vi bör inte glömma att det är frågan om basindustri, alltså om råvaruindustri, säger Lund till Svenska Yle.

Det betyder att den sysselsättande inverkan på lång sikt blir blygsammare än när de konkreta anläggningarna byggs. En satsning inom till exempel teknologiindustrin skulle ge större utslag.

Har du några farhågor när det gäller de här planerna?

– Det ser ut som att Finland profilerar sig allt mera som ett råvaruland, alltså att vi producerar batterimaterial, vi producerar cellulosa och nu blir det väte.

Väte är en råvara, konstaterar Lund, och påpekar att det utgör ett visst hot om vi bara producerar råvaror.

– Vi bör ha mer innovationer, teknologi, utbildning, fortbildning, för att också kunna sälja teknologi och kunnande där förädlingsvärdet är avsevärt högre, säger professor Peter Lund.

Vad är vätgas och varför pratar alla om den? - Spela upp på Arenan