Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fotbollsspelaren Sebastian Strandvall: Man måste vara lite dum för att välja fotbollsspelare som yrke

Uppdaterad 26.06.2023 06:24.
Sebastian Strandvall ser rakt in i kameran. I bakgrunden syns en grön trädgård.
Bild: Emma Geisor, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

I snart 20 år har Sebastian Strandvall jobbat som fotbollsproffs, ett arbete som han har uppskattat och älskat nästan hela tiden. I sitt sommarprat tar han upp orättvisor som kan åtgärdas för fotbollsspelare som gör karriär i den inhemska ligan.

I början av sin karriär lovade fotbollsspelaren Sebastian Strandvall sig själv att inte bli en så kallad ”ligaräv”, en som stannar i Finland hela karriären.

– Jag ville inte bli en sådan som spelar hundratals matcher i den inhemska ligan.

– Jag tänkte: Om jag inte blir proffs utomlands om något år, så lägger jag hellre av och börjar studera istället. Skaffar mig ett ”riktigt arbete”. Men så blev det ju inte riktigt.

Strandvall poängterar att det är just så här som många yngre spelare resonerar idag.

– Det finns knappt någon som vågar göra det jag gjort, alltså spela en lång karriär i den inhemska ligan.

Han tror att de flesta andra duktiga spelare väljer studier och traditionella jobb ifall de inte lyckats ta sig utomlands vid 22-års ålder.

– Det här är ju inte så bra för utvecklingen av den finska fotbollen. Jag är säker på att vi går miste om en massa toppspelare på grund av det här.

Sebastian Strandvall sommarpratar om hur branschen borde förändras för att uppmuntra unga talanger att fortsätta.

Fotbollsspelaren Sebastian Strandvall: Fotboll är inte ett smart eller ekonomiskt yrke i Finland

56:55

Många förknippar proffslivet med glamour, men Strandvall anser att flera grundläggande faktorer borde förbättras. Försäkringar, löner, pensioner.

– Vi idrottare har ju kroppen som redskap under hela vår karriär, men försäkringen täcker bara olycksfall. Den ger knappt något skydd för belastningsskador och sjukdomar.

– De senaste åren har jag hört om spelare som drabbats av någon typ av belastningsskada, som har behövt operationer för upp till 15 000 euro. Ingen har finansierat, utan det skulle tas ur egen ficka.

En stor grupp människor i olika åldrar står samlade på en fotbollsplan och omringar fotbollsspelaren Sebastian Strandvall. De småler mot kameran och håller i skyltar där det står "Seba" och "VPS".
Bildtext Sebastian Strandvall firar med hela familjen att VPS är tillbaka i ligan 2021.
Bild: Privat

Strandvall poängterar att man naturligtvis kan ställa sig i operationskö till den offentliga sektorn, men ofta innebär det en väntetid på närmare ett år.

– Om man väntar på en operation så länge kan man lätt konstatera att karriären är över. Medvetenheten kring de här frågorna är alldeles för låg bland våra idrottare.

För några år sedan gjordes en undersökning som visade att medelårsinkomsten för manliga fotbollsproffs i Finland är 19 800 euro.

– Fotbollsspelare och övriga elitidrottare i Finland klassas inte som vanliga arbetare enligt arbetsavtalslagen och får inte tillhöra något fack.

– Därmed är det omöjligt för fotbollsspelare att lyfta inkomstrelaterad dagpenning om man blir arbetslös. Man får nöja sig med FPA:s grundläggande utkomststöd.

Tre månader utan inkomst

Att vara arbetslös mellan klubbyten har också Strandvall fått erfara.

– Av olika orsaker strandade förhandlingarna 2014 och jag stod för första gången utan kontrakt.

– Jag var 28 år och var utan inkomst i tre månader. Jag fick låna pengar av mina föräldrar för att kunna betala hyran och maten.

Sebastian Strandvall poserar med futsal-legendaren Panu Aitio.
Bildtext Jalkapallon Pelaajayhdistys ry bevakar finländska toppfotbollsspelares intressen. Verksamhetsledare är futsal-legendaren Panu Aitio.
Bild: Markus Halsti

Som lagkapten blev Strandvall också vald att representera spelartruppen vid lagets samarbetsförhandlingar när coronan slog till.

– Den perioden var den värsta i mitt liv. Jag var så arg och besviken. Kunde inte somna om nätterna även om jag var tröttare än någonsin.

– Men fortsätta träna måste jag ju ändå. Om jag var helt ur form när det var dags att prestera igen så skulle jag kanske riskera mitt kontrakt och hela fortsättningen på min karriär.

Sebastian Strandvall berättar också om adrenalinet och kickarna som bidragit till att han ändå valt att fortsätta så här länge.

Vegas sommarpratare sänds 26.611.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet med musik finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria versionen finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Håkan Hellström: Du kan gå din egen väg

Sturm und Drang: Indian

Vasas flora och fauna: Nog var han en vän

Månskensbonden: Vårt kvarter

Klamydia: Pilke silmäkulmassa

Oasis: Live Forever

The Heartbeat Band: Up north

Mando Diao: Strövtåg i hembygden

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln