Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fem utlänningar, bland dem en svensk, står inför rysk domstol anklagade för att ha stridit på Ukrainas sida mot Ryssland

Mariupol 25.9.2022
Bildtext Mariupol 25.9.2022
Bild: EPA-EFE

En rysk domstol kommer att döma fem utländska män – en svensk medborgare, en kroatisk medborgare och tre brittiska medborgare – anklagade för att ha kämpat tillsammans med ukrainska styrkor mot Ryssland.

Rättegången inleddes på onsdagen och äger rum i staden Rostov (Rostov-na-Donu) i sydvästra Ryssland nära gränsen mot Ukraina.

Den ryska statliga nyhetsbyrån RIA Novosti uppger att männen anklagas för att ha kämpat tillsammans med ukrainska styrkor – bland annat det så kallade Azovregementet som slogs mot ryska styrkor under belägringen av den södra hamnstaden Mariupol. Azovregementet har utsetts till en terroristorganisation av Ryssland.

Britterna har identifierats som John Harding, Andrew Hill och Dylan Healy, svensken som Mathias Gustafsson och kroaten som Vjekoslav Prebeg.

De anklagas bland annat för att ”ha genomgått utbildning för att utföra terroristaktiviteter”.

Enligt Ryssland hade männen tagits till fånga under slaget vid Mariupol förra året.

I augusti 2022 bekräftade utrikesdepartementet i Sverige häktningen av Gustafsson. Också det kroatiska utrikesministeriet uppger sig ha information om den kommande rättegången mot Prebeg, och betonade att man avvisar anklagelserna och inte anser dem berättigade och lagliga. Anklagelserna anses strida mot internationell lag och internationella konventioner om tillfångatagna civila och krigsfångar.

Om de åtalade anses vara skyldiga riskerar de dödsstraff.

I juni 2022 dömdes två brittiska medborgare och en marockansk medborgare till döden i den ryskutropade regionen DPR. De anklagades för att ha kämpat på Ukrainas sida som legosoldater.

Källor: The Moscow Times, The Guardian, Kyiv Post