Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland diskuterar åtgärder mot klimataktivister – FN:s generalsekreterare kommer med kritik

Polisen använder verktyg för att försöka få loss en Letzte Generation-aktivist som limmat fast sin hand på en bilvägi Berlin.
Bildtext Polisen försöker avlägsna en Letzte Generation-aktivist som limmat fast handen i asfalten i Berlin den 22 maj.
Bild: EPA-EFE

I Tyskland väcker myndigheternas åtgärder mot klimataktivister både diskussion och kritik. En omfattande razzia som gjordes mot klimataktivister i slutet av maj har till och med fått FN:s generalsekreterare att reagera.

Demonstranter som stoppar biltrafiken genom att klistra sig fast vid vägar och gator har nästan blivit en del av vardagen i Tyskland.

Aktionerna utförda av gruppen Letzte Generation – den sista generationen – har inte bara satt känslorna i svall bland drabbade bilister, utan i allt högre grad också blivit en politisk fråga.

Många politiker har krävt hårdare tag mot aktivisterna och sådana fick man se bland annat i samband med en spektakulär razzia i slutet av maj.

Polisen gjorde bland annat husrannsakningar och spärrade av organisationens webbsida med motiveringen att det här handlar om en misstänkt kriminell organisation.

Kritikerna talar om överdrivna och politiskt motiverade åtgärder.

CDU vill övervaka aktivister

Den socialdemokratiska inrikesministern Nancy Faeser försvarar myndigheternas åtgärder med motiveringen att rättsstaten är tvungen att reagera.

Bland andra FN:s generalsekreterare Antonio Guterres är ändå av annan åsikt. Via sin talesperson riktar han kritik mot Tyskland och slår fast att unga klimataktivister måste ha ett visst skydd.

Aktivister har på ett avgörande sätt bidragit till att politik och ekonomi gör mer i klimatfrågan, slår generalsekreteraren fast.

Folkmassa som håller i en banderoll, en kvinna skriker i en megafon.

”Vi måste förhindra att det uppstår en ny terrororganisation” – i Tyskland går debatten kring klimatprotesterna på höga varv

I Tyskland har man under de senaste veckorna sett allt fler klimatprotester där man bland annat blockerar gator och vägar. Samtidigt har protesterna lett till en livlig, tidvis också hätsk debatt kring hur långt protesten egentligen får gå.

I Tyskland ser många i vilket fall som helst helt annorlunda på situationen. Till exempel vill flera kristdemokratiska politiker nu sätta Letzte Generation under säkerhetstjänstens övervakning.

Från säkerhetstjänstens sida har man hittills ändå inte gått in för den här åtgärden, då man än så länge inte har några belägg för att gruppen skulle vara extremistisk.

Enskilda aktivister har i Tyskland redan dömts till bland annat kortare ovillkorliga fängelsestraff för olaga tvång i samband med de protester man har ordnat.