Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ja, nä, jo – Karleby blir både rikt och inte alls rikt på alla nya fabriker som planeras

Uppdaterad 01.06.2023 15:13.
Man i svart kostym står i en foajé.
Bildtext Jonne Sandberg säger att en hamn är en stor fördel när man tävlar om investeringar.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Karleby lever i konstiga tider, vi har aldrig sett något liknande. Så beskriver utvecklingsdirektör Jonne Sandberg den investeringsboom som staden upplever.

Det senaste bolaget att avisera om fabriksplaner är amerikanska Plug Power som planerar en miljardinvestering i vätgasfabriker i Kristinestad, Karleby och Borgå. Tidigare har också till exempel Umicore, Keliber, Hycamite och Flexens aviserat fabriksplaner i Karleby.

Blir Karleby stad jätterik nu då?

- Ja, nä, jo. Jag vet inte, det är en ganska bra fråga egentligen. Vi måste investera en del i infrastruktur och vi har gjort planering och köpt markområden.

Samtidigt innebär fler arbetsplatser mer skatteintäkter och att folk troligen flyttar in.

- Så på det viset rika jo. Och det kommer mera folk.

Sandbergs uppgift som utvecklingsdirektör är främst att få nya etableringar och nya arbetsplatser till staden.

Vad har du för tankar kring hur mycket industrietableringar och vindkraftsparker den här regionen kan svälja innan man måste ta ställning till orörda områden, biologisk mångfald och liknande?

- Det är klart, markanvändning i planeringen ligger i stadens intressen så vi måste sköta det också. Men Kronoporten-området är redan planerat och om det området fylls så kanske vi måste svälja emellan och bygga lite daghem och skolor. I nuläget lever vi kanske i en boom som är väldigt konstig, vi har inte sett något sådant här förr.

Den vindkraft som finns eller planeras kommer att räcka till för all industri, tror Sandberg. Men han säger att blandningen av kärnkraft och andra energikällor är det som tilltalar investerarna.

- De tycker om blandningen och tror på att det räcker.

En historisk investeringsboom pågår i hela Österbotten, enligt handelskammaren handlar det om 12 miljarder euro i investeringar på 2020-talet.

Sandberg tror att en avgörande faktor är havet, eller hamnarna.

- Många av de här diskussionerna (med bolagen) börjar med: Har ni en hamn? Okej då kan vi gå vidare.

Finns dessutom tågspår, planerad mark, riksvägar och övrig industriinfrastruktur på plats så blir det stora fördelar.

- Sedan kan man dra hemåt, i Österbotten är vi företagarvänliga och har en företagaranda och kanske sättet att diskutera med företag är lite bättre än på många andra ställen, säger Sandberg.