Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Benjamin beslutade att ge upp nätdejtandet och bara träffa nya människor via verkliga möten: “Märkte att jag gick in i appen med helt för höga förväntningar”

Uppdaterad 05.06.2023 12:17.
Benjamin Gripenberg ser in i kameran och ler
Bildtext Benjamin Gripenberg är en av tre killar som gör podden Män påriktigt. Ett av avsnitten handlar om relationer och dejtande.
Bild: Ilmari Fabritius

Tre olika relationer slutar i besvikelse snabbt efter varandra. Benjamin laddar ner Tinder men märker ganska fort att appen mest bara stressar honom.

– Då bestämde jag mig att bara försöka träffa folk live, på fester eller på event eller andra ställen. Jag tog också en detox från Instagram.

Så här närmar man sig en tjej utan att vara creepy

17:58

Första gången han närmar sig en ny person är han i matbutiken. En söt tjej med cool stil väcker hans intresse. Han väntar tills hon har betalat och packat sina saker och går sedan fram till henne.

– Jag sa hej! Du ser cute ut och det sku vara roligt att lära känna dig bättre, sku det vara okej om jag ger dig mitt nummer så kan du ta kontakt senare om du vill?

Nästa dag hör hon av sig och det blir en dejt.

– Man försöker läsa av situationen ifall det är en bra stund att gå upp till någon eller inte. Det är klart man kan missbedöma en situation, men då har man i alla fall försökt. När jag missbedömmer så brukar jag ursäkta mig och fortsätta vidare.

Benjamins tips för hur du närmar dig någon du är intresserad av

  • Se till att personen inte känner sig fast utan kan lämna situationen när som helst

  • Erbjud att ge ditt nummer eller IG istället för att be om den andras

  • Viktigt att personen känner sig trygg, gå fram till någon som är på en plats var det finns andra människor omkring och är välbelyst

  • Läs av situationen, bättre att närma sig någon som sitter för sig själv och läser än någon som stressat försöker hinna till bussen

Det finns likheter mellan hur du introducerar dig själv när du går upp till någon öga mot öga och din introduktion på Tinder eller andra appar. Men när du ser någon framför dig i verkligheten får du fler intryck än vad en profilbild kan ge.

Visst finns det alltid en oro att bli avvisad, men Benjamins erfarenhet är att det brukar ske ganska schysst, så länge man är lagom försiktig i sitt närmande.

Han jobbar också på sitt självförtroende och på att vara snäll mot sig själv så att det inte känns så jobbigt för honom att få ett nej.

– Det hjälper också att tala med mina nära vänner som kan ge stöd när det känns tyngre än vad det brukar.

I det här avsnittet av podden Män påriktigt hör du också tankar om kommunikation i ett parförhållande och killarnas funderingar kring att visa svaghet och hur det kan påverka relationen. Går det att känna sig sexig när man är deprimerad?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln